Bizar: slome elektrische Lancia Delta Integrale met handbak

EV-fetisjisten GCK Exclusiv-e hebben zich vergrepen aan de iconische Lancia Delta Integrale. Het resultaat is op z'n zachts gezegd vreemd te noemen.

Bizar: slome elektrische Lancia Delta Integrale met handbak

In de basis is het concept van een restomod een prima idee: je neemt een prachtig ontwerp uit het verleden en verwijdert alle technische problemen. Zo heb je een wagen die er niet alleen fantastisch uitziet, maar ook nog eens snaarstrak rijdt en betrouwbaar is. Je kunt echter al snel te ver gaan. Het oude gezegde "Alleen omdat het kan, hoef je het nog niet te doen" is nog altijd van toepassing. Zeker als we het hebben over de GCK Exclusiv-e Lancia Delta Evo-e.

Green Corp Konnection

Green Corp Konnection is het project van twee ambitieuze Franse: professionele skier en rallycoureur Guerlain Chicherit en industriële entrepreneur Eric Boudot. Het bedrijf wil vooraan staan in de ontwikkeling van middelen om de transitie naar groene energie te versnellen. Kennelijk is een van de manieren om dat te bewerkstelligen het ritueel slachten van een iconische Lancia.

Klassieke looks

De Delta Evo-e start zijn leven als een originele Lancia, maar wordt door GCK tot op het bot gestript. Daarbij worden zoveel mogelijk roestgevoelige delen vervangen door examplaren vervaardigd uit carbon. Afgezien van een subtiele diffuser wordt er echter weinig gesleuteld aan de klassieke looks van de Delta. Ook van binnen blijft het ontwerp behouden, ondanks de toevoeging van moderne audio en infotainmentsystemen. Tot zover hebben we geen klachten. Tot we onder de kap kijken.

Zwakke stroom

De hitsige viercilinder turbo is namelijk vervangen door een weinig indrukwekkende elektromotor. Meestal compenseren EV-conversies hun gebrek aan emotie met brute power, maar de GCK heeft een piekvermogen van slechts 147 kilowatt (197 pk). Dat is minder dan de zestienkleps-varianten van de originele Delta HF Integrale.

Met 350 Nm is zelfs het koppel niet bijzonder indrukwekkend vergeleken met de oude benzineslurper (300 Nm). De Evo-e weegt bovendien 100 kilo méér dan het origineel, waardoor de sprinttijd van 6.6 seconden naar de honderd identiek is aan die van een Integrale 8V. Dankzij een 30 kwH accu komt de elektro-Delta slechts 200 kilometer ver.

Elektro-handbak

GCK hoopt de beroerde prestaties van de omgekatte Lancia te verbloemen door er een echte stuurmansauto van te maken. Herziene ophanging, bredere banden, grotere remmen en een vermogensverdeling met de nadruk op de achteras (47/53) moeten de EV spannend gaan maken. De aandrijflijn is blijkbaar zo goed als ongewijzigd na de conversie: de handgeschakelde vijfbak zit gewoon nog op zijn plek. Het hoe en waarom van schakelen met een elektromotor is ons echter een raadsel.

Rekenfoutje

GCK pronkt met voormalig Lancia fabrieksrijder en WRC-kampioen Didier Auriol als ambassadeur. Of de beste man ook input gehad heeft bij de afstelling van de wagen kunnen we uit het persmateriaal niet afleiden. Desgewenst kun je monsieur Auriol zo goed mogelijk nadoen met de Delta Evo-e Rallye: een nog lichtere variant met de bekende Martini livery.

GCK zal in totaal 47 elektrische Delta's gaan bouwen. Het getal is een referentie aan het totale aantal WRC-overwinningen van de Delta HF 4WD en alle versie van de Integrale. Helaas voor de Fransen waren dat er toch echt 46. Over prijzen wordt nog geen woord gerept.

Elektrisch
  • GCK Exclusiv-e