Stellantis gaat Lancia reanimeren

Nieuwe autogigant Stellantis wil Lancia nieuw leven in gaan blazen. Het zorgenkindje van FCA moet via gedeelde platforms met Alfa Romeo en DS Europa weer in trekken.

Stellantis gaat Lancia reanimeren

Lancia is een merk met een lange geschiedenis met tal van technische mijlpalen. Het Italiaanse merk was bijvoorbeeld de eerste met een volledig elektrisch systeem, monocoque chassis, V4 en V6-motor, twin-charging en een automatische achterspoiler. De lijst is bijna eindeloos. Ook in de rallysport was het merk een pionier met de Fulvia, Stratos, Rally 037, Delta S4 en de Delta Integrale.

Verwatering

In de jaren '90 zorgde ordinaire kostenbesparing ervoor dat het merk steeds meer verwaterde. Op een gegeven moment had Lancia niets anders in de aanbieding dan aangepaste Fiats. Op de enkele creatieve uitspatting na was er van de merkidentiteit weinig over. Fiat versnelde dat proces nog eens in 2011 na de overname van het Amerikaanse Chrysler.

Om het slinkende modellengamma aan te vullen werden modellen van Chrysler schaamteloos met Lancia-badges beplakt. De Chrysler 300 was bijvoorbeeld opeens een Lancia Thema. Bij de Lancia Grand Voyager deden ze zelfs niet eens de moeite om de naam te veranderen. Nog gekker was het omgekeerde: in landen waar het stuur rechts zat werden Lancia's als Chryslers verkocht.

'Viva' Italia

De rituele verkrachting van Lancia duurde niet lang: al in 2015 werd het merk door toenmalige FCA president Sergio Marchionne (RIP) van alle Europese markten gehaald. Met de uitzondering van Italië. Daar mocht het ooit trotse Lancia nog omgekatte Fiat Panda's gaan slijten aan verveelde, 'hippe' huisvrouwen. Tot op de dag van vandaag is de Ypsilon Lancia's enige model.

Nieuwe impuls

De recente fusie van FCA en PSA geeft hoop voor Lancia's toekomst. Nieuwe autogigant Stellantis wil het merk namelijk opnemen in een gedeeld ontwikkelingsprogramma. Lancia moet daarin meeliften op platforms die ontwikkeld worden voor DS en Alfa Romeo-modellen.

In een interview met Auto News Europe legde DS product director Marion David de situatie uit: “We zijn met onze Italiaanse collega's aan specifieke premium-modules aandrijflijnen aan het werken om de premium merken te scheiden van de mainstream merken."

2024

In Stellantis' nieuwe merkstrategie valt Lancia in de groep van premium merken. De revival laat echter nog even op zich wachten. Het concern wil de komende jaren gaan gebruiken om interne processen tussen FCA en PSA te stroomlijnen. De verwachting is dat dit in 2023 afgerond wordt.

De eerste modellen van de nieuwe generatie premium Stellantis producten zal op z'n vroegst in 2024 op de markt komen. Reken dan maar niet op de terugkeer van de Delta of Thema zoals je ze kent. De verwachting is dat de nieuwe Lancia onderdeel uit zal maken van een drieling met de Alfa Romeo Tonale en een nog niet genoemde nieuwe DS. De zoveelste crossover SUV-dinges dus.

Nieuws
  • Lancia