Lancia Beta Coupe van Top Gear Botswana Special gevonden 

Na 14 jaar is de Lancia Beta Coupe waarin Jeremy Clarkson de Afrikaanse jungle trotseerde terecht. Amerikaanse Youtuber Alaska to Africa heeft de auto met veel pijn en moeite opgespoord.

Lancia Beta van Top Gear Botswana Special gevonden 

Het is moeilijk te bevatten, maar de Botswana Special stamt inderdaad alweer uit 2007. Met behulp van een Mercedes W123 230E, een Opel Kadett A en een Lancia Beta Coupe probeerde het Top Gear trio te bewijzen dat je best op safari kunt zonder een SUV. Clarkson's Lancia was gekozen vanwege de rijke historie van het merk in de rallysport. De Beta was daar echter nooit een deel van.

De auto had continu kuren en werd grotendeels gestript om de zachte bodem van de Makgadikgadi zoutvlakte te navigeren. Later werd er weer een hoop gewicht toegevoegd toen duidelijk werd dat de heren over een door leeuwen bezette savanne moest reizen.

Voor schroot achtergelaten

Tijdens de special zagen we Richard Hammond smoorverliefd worden op zijn kleine Opel uit 1963. Hij noemde het ding al snel 'Oliver' en kon het niet over zijn hart verkrijgen om het autootje achter te laten in Botswana.

De Mercedes van James May en de Lancia van Clarkson kregen die liefde niet en bleven dus achter. Vervolgens zouden beide auto's naar de schroothoop zijn gebracht.

Survivor

Youtuber Alaska to Africa heeft 14 jaar na dato echter bewezen dat de auto nog steeds onder ons is. Zo te zien heeft de Lancia na de special de bij de zoutvlakte afgemonteerde onderdelen teruggekregen, maar is de auto verre van in rijdende staat. De Beta staat op blokken, de koplampen en grille missen en het interieur is zo goed als leeg. De motor en bak zijn echter wel aanwezig.

Restauratieproject

Alaska to Africa vertelt ons in de comments dat de auto in 2007 in handen was van AfriScreen Films, de lokale productiemaatschappij die de Botswana en Uganda specials mogelijk maakte. De auto werd voor de special aangeschaft in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

Als grote Top Gear fan roept Alaska to Africa zijn kijkers op de auto te kopen en in Botswana Special-glorie te herstellen. De eigenaar heeft geen internet, dus de Youtuber biedt aan te werken als tussenpersoon. Hij is zelfs bereid om de auto naar Durban te brengen en in een container te krijgen.

Zijn volgende missie is het opsporen van de James May Mercedes. Wij wensen hem alle geluk toe!

Cargasm
  • Alaska to Africa