Bouw je eigen Top Gear-track in Twente

Top Gear-tests in Twente? Dat kan zeker. Voor een echte petrolhead met eindeloze fondsen ligt er namelijk een lokaal vliegveld voor het oprapen!

Bouw je eigen Top Gear-track in Twente

Dunsfold Aerodrome - beter bekend als de Top Gear test track - is een legende in de autowereld. Sinds het debuut van de reboot van het populaire autoprogramma in 2002 speelde het vliegveld de hoofdrol bij allerlei reviews, vergelijkingstests, challenges en snelle rondjes van beroemdheden.

De oude RAF-luchtmachtbasis is nu echter overgeleverd aan een projectontwikkelaar die het circuit langzamerhand zal omringen met een een nieuwbouwwijk. De eerste rotonde is al gelegd. Nu Top Gear's productie voor onbepaalde tijd opgeschort is lijkt het lot van Dunsfold bezegeld.

Tonight...on Twente Airport

Verstokte fans van de show en het iconische vliegveldcircuit hoeven echter niet bij de pakken neer te gaan zitten. Met een beetje (veel) budget kun je namelijk je eigen testtrack bemachtigen. Gewoon op Nederlandse, zeer dichtbevolkte bodem.

Op zakelijke vastgoedsite Funda in Business is namelijk een zeer aantrekkelijke aanbieding te vinden: Twente Airport. De voormalige luchtmachtbasis compleet met bijna drie kilometer lange landingsbaan kan namelijk van jou zijn. Althans, een groot deel ervan.

Technology Base

Officieel draait de advertentie om de aanschaf van de Technology Base, een high-tech bedrijventerrein dat sinds 2015 in ontwikkeling is op het terrein. Het zuidelijke deel van het vliegveld is sinds 2016 een natuurgebied.

De Technology Base beslaat 230 hectare en biedt toegang tot shelters en hangars, een rondlopende toegangsweg, 'asfalttrack', trainingsveld en de bovengenoemde landingsbaan. Volgens de aanbieder kunnen al die faciliteiten gebruikt worden voor het 'testen en ontwikkelen van hightech en veiligheidssystemen'. Wij kunnen echter wel wat betere bezigheden bedenken.

Effe sparen

De ligging tussen Almelo en Hengelo en de aanwezigheid van een natuurgebied voorspelt niet veel goeds voor een extreem vermogende petrolhead die graag de nodige herrie wil maken op 'zijn' vliegveld. Toch moet er iets te regelen zijn.

Het vliegveld wordt immers nog steeds gebruikt voor beperkte test- en privé-vluchten en komt het Ministerie van Defensie graag buurten voor grote gecombineerde oefeningen. Een dag of twee rondscheuren op je eigen Top Gear-track moet er dan ook nog wel af kunnen.

De kavels op de Technology Base worden in erfpacht uitgegeven. De echte eigenaar word je dus eigenlijk nooit. Het tarief voor eeuwigdurend erfpacht is 135 euro per vierkante meter. Er vanuitgaande dat we moeten betalen voor de volle 230 hectare komt het bedrag uit op 310,5 miljoen. Dat wordt dus effe doorsparen.

Cargasm
  • Funda in Business