Officieel: Top Gear komt niet meer terug 

Het hing al even in de lucht, maar de kogel is dan toch eindelijk door de kerk. De BBC gaat geen poging meer doen om Top Gear te reanimeren.

Officieel: Top Gear komt niet meer terug 

De vijfde reboot van legendarisch autoprogramma Top Gear is niet meer. De BBC heeft bekendgemaakt dat de show voor de komende tijd op pauze gezet is. Top Gear's internationale franchise, website en het magazine zullen gewoon blijven opereren, maar het moederschip is definitief gestrand. Daarmee is een einde gekomen aan de vierde lineup sinds het vertrek van het iconische Clarkson, Hammond en May-trio.

Serieuze crash

De laatste versie van Top Gear liep op de klippen na een serieuze crash voor Andrew 'Freddie' Flintoff. De 45-jarige ex-cricketer sloeg tijdens opnames op Dunsfold Aerodrome over de kop met een Morgan R3 driewieler.

Omdat Flintoff op aansporing van de productie zonder helm reed liep hij zware verwondingen op aan zijn gezicht. Ook liep hij gebroken ribben op. De opnames van het nieuwe seizoen werden meteen voor onbepaalde tijd opgeschort. De BBC trof uiteindelijk een schikking met de presentator voor omgerekend 10.2 miljoen dollar. De resultaten van een onderzoek naar het incident bleven geheim.

Het laatste trio

Het zware ongeval zette Flintoff aan het denken over de zin en onzin van Top Gear. Uiteindelijk besloot de Brit zijn leven niet langer te riskeren voor een afglijdend autoprogramma. Co-presentatoren comedian Paddy McGuinness en gerespecteerde autojourno Chris Harris bleven achter, maar de BBC besloot niet verder te gaan zonder een standaard trio.

Flintoff, McGuinness en Harris waren sinds 2019 een team bij de show. Samen leek het drietal de schade van het dramatische - en gelukkig bijzonder korte - Chris Evans-tijdperk langzamerhand te kunnen herstellen. De cijfers van voor de 'fracas' werden in de acht seizoenen die volgden echter nooit weer gehaald.

Nieuws
  • NL Beeld / Wenn, NL Beeld / Planet Photos