Op sommige met oranje rook doordrenkte tribunes kun je het misschien beter niet zeggen, maar de werkelijkheid is onoverkoombaar: Lewis Hamilton is nog altijd officieel de meest succesvolle coureur in de geschiedenis van de Formule 1. Met zeven titels, 103 overwinningen en 197 podiums staat de Brit met kop en schouders boven de rest uit.
Toch hoor je Sir Lewis de laatste paar jaar eigenlijk alleen maar praten over hoe moeilijk hij het wel niet gehad heeft. Met nam de periode voor zijn successen met Mercedes schildert de 39-jarige Brit nog wel eens af als duistere tijden vol vooroordelen en een gebrek aan steun. Dat laatste is bij ene Perry McCarthy in het verkeerde keelgat geschoten.
The Stig reageert
McCarthy is bij het grote publiek bekend als de originele, nog in een zwarte overall gehulde Stig van het iconische autotainment-programma Top Gear. Voor zijn rol als de tame racing driver deed hij echter een gooi naar de Formule 1.
De Brit werkte parttime naast zijn autosportcarrière om rond te komen, en wist voor 1992 een stoeltje te bemachtigen bij het splinternieuwe Andrea Moda Formula. Na een dramatisch seizoen vol controverse ging hij verder als testcoureur bij Williams en Benetton. McCarthy heeft dus een goede kijk op de moeite die het kost om in te breken bij de koningsklasse.
Niet huilen Lewis
Perry is er dan ook goed ziek van dat Hamilton constant zijn 'zware' vroege jaren oprakelt. Die heeft hij volgens McCarthy immers helemaal niet gehad. Hamilton werd al op 13-jarige leeftijd gescout door McLaren-chef Ron Dennis, die vervolgens van de karting naar de Formule 1 zorgde voor begeleiding in het McLaren Development Programme. Zo moeilijk heeft Sir Lewis het dus helemaal niet gehad:
"Lewis moet niet zoveel huilen over het gebrek aan steun want hij had iets waar een hoop mensen van gedroomd hebben om te hebben. Dat was zoiets als Ron Dennis, het hoofd van McLaren, die op de proppen kwam en in hem geloofde."
"Wat Lewis deed is dat vertrouwen belonen op elk gebied omdat Lewis briljant is en was, dat was het. Dus Lewis had de kans en hij pakte het bij het nekvel en legde zijn ziel en zaligheid erin, dus hij betaalde het terug. Maar Lewis zou niet zoveel moeten praten over een gebrek aan kansen."
- NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld / Wenn