Top Gear opnieuw op losse schroeven na ongeluk presentator

De vierde variant van het ooit zo populaire auto-amusementsprogramma zit opnieuw in zwaar vaarwater. Volgens insiders heeft presentator Andrew 'Freddie' Flintoff na zijn ongeluk afgelopen december er geen trek in om terug te keren. De BBC zou dus opnieuw opzoek moeten naar een vervanger.

Top Gear opnieuw op losse schroeven na ongeluk presentator

BBC's Top Gear is sinds de door Jeremy Clarkson en Andy Wilman gecreëerde revival in 2002 alweer toe aan een vijfde verschillende lineup van presentatoren. Na de exit van het gouden trio door de 'fracas' van Jezza ploeterde de zender na 2016 door met een bonte verzameling aan persoonlijkheden, waaronder de tergend irritante DJ Chris Evans.

Een serie eliminaties bracht acteur Matt LeBlanc en autojournalisten Chris Harris en Rory Reid naar voren als hoofdpersonen, maar ook dat trio was geen lang leven beschoren. In 2019 stapte LeBlanc op vanwege de ziekte van zijn dochter, en werd Reid via de achterdeur naar concurrent ITV verwezen. Chris Harris bleef als enige van de 'orginele cast' achter, maar kreeg al snel gezelschap van comedian Paddy McGuinness en cricketer Andrew 'Freddie' Flintoff.

Harde crash

Het nieuwe trio leek het tij te kunnen keren, maar voor Flintoff ging dat niet zonder brokken. In zijn eerste seizoen maakte hij meteen twee crashes mee, onder ander met een gestroomlijnde tweetakt trike. Na die incidenten hield Freddie zich even gedeisd, maar afgelopen december was het weer raak.

Tijdens opnames op het bekende Dunsfold Aerodrome testcircuit maakte Flintoff met een niet nader genoemde auto een harde klapper. De 45-jarige Brit werd met verwondingen aan het gezicht en gebroken ribben per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Naar omstandigheden maakte hij het verder echter goed.

Vaarwel Freddie?

De crash verliep gelukkig zonder serieuze verwondingen, maar de mentale impact trof Flintoff en zijn familie alsnog erg hard. Op aanraden van zijn geschrokken familie zet de Brit zijn TV-carriere namelijk voorlopig op pauze.

Volgens Britse media waaronder The Sun heeft zijn gezin Freddie er zelfs toe gemaand volledig te stoppen met Top Gear. Het gevaar van de opnames is volgens het thuisfront te groot geworden. Flintoff heeft naast drie tieners immers een zoon van drie om voor te zorgen.

Terug bij af

Vanwege het ongeval van Flintoff liggen de opnames voor het volgende Top Gear-seizoen al een tijdje stil. De mogelijke exit van Freddie maakt het aannemelijk dat die sabbatical wel eens permanent zou kunnen worden.

Het zal immers niet makkelijk zijn om een vervanger te vinden voor de cricketer. Net nu Top Gear weer een beetje leek op te krabbelen is de show waarschijnlijk weer terug bij af. Wellicht dat de BBC de hint nu toch eindelijk zal begrijpen: zonder het trio is er eigenlijk geen Top Gear.