Red Bull-coureur test F1-achtige track special 

Op het circuit van Donington Park heeft Red Bull-junior Liam Lawson de Rodin FZED z'n debuut gegeven op het noordelijk halfrond. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf heeft aan de rand van het circuit een nieuwe faciliteit neergezet.

Red Bull-coureur test F1-achtige track special 

In 2011 kwam Lotus op de proppen met een wel heel bijzondere auto. Het Britse bedrijf probeerde een gat in de trackday-markt te dichten door een modern alternatief te bieden aan tweedehands Formule 1 wagens. Het resultaat was de T125, een F1-achtige die geen last had van de vele restricties van de FIA.

Achterin lag een 3,8 liter V8 afgeleid van de drieliter Cosworth XG IndyCar-motor. Met een gewicht van slechts 640 kilo en flinke downforce was de auto snel genoeg om ene Jeremy Clarkson de stuipen op het lijf te jagen. Helaas bleef het daar bij: het gat dat Lotus in de markt dacht te zien bleek een stuk kleiner dan verwacht. Na slechts een paar leveringen ging het project de shredder in.

Kiwi's Down Under

In 2019 werden de restanten verkocht aan IT-magnaat David Dicker. Met de Lotus als basis richtte de Australiër op het zuidelijk eiland van Nieuw-Zeeland zijn eigen merk op: Rodin Cars.

Dicker wilde na het kopen van de unieke Sintura S99 GT1 zijn eigen ultieme track day machine bouwen. Tien jaar na het debuut van de auto als een Lotus is de bijgeschaafde Rodin FZED terug op Britse bodem.

Donington

Na jaren testen op Rodin's prive-circuit in Nieuw-Zeeland heeft Rodin een tweede locatie geopend aan de rand van Donington Park, de locatie van Ayrton Senna's legendarische overwinning in 1993. Met Nieuw-Zeelandse Red Bull-junior Liam Lawson achter het stuur mocht de Rodin z'n eerste rondjes klokken op het voormalig Grand Prix-circuit.

Grondige verfijning

De FZED is geen echt nieuwe auto, maar een grondige verfijning van de oude Lotus. De Cosworth GPV8 met IndyCar roots is bijvoorbeeld opgepompt van 640 tot 684 pk. Het blok draait maximaal 10.000 toeren, waardoor de levensduur bijna 5000 kilometer is. Niet gek voor een volbloed racemotor.

In een rechte lijn zit de auto binnen 2.9 seconden op de honderd. Afhankelijk van de aero-kit haalt de Rodin minimaal 300 kilometer per uur. Met duizenden kilo's aan downforce en een rijklaar gewicht van 609 kilo (-31 kg) zou de FZED in theorie ondersteboven kunnen rijden.

Sneller dan F1

Rodin wil de FZED niet alleen aanbieden als een peperduur circuitspeeltje, maar gebruikt de auto ook als testwagen voor een compleet nieuw ontwerp. Onder de naam FZERO wordt een Can-Am achtige machine met een 1000 pk vierliter quad turbo V10 en bijna 4000 kilo aan downforce ontwikkeld.

David Dicker lijkt de Red Bull X2010 werkelijkheid te willen maken.

David Dicker belooft dat het 700 kilo zware ruimteschip sneller zal zijn dan moderne F1-wagens. De FZERO valt of staat echter met het succes van de FZED. We hopen daarom vurig dat er genoeg rijke stinkerds met een zwak overlevingsinstinct zijn om de auto te kopen. Want die FZERO, die moeten we zien.

Cargasm
  • Liam Lawson, Rodin Cars
  • Top Gear