Snoepje van de week: Lotus Omega

Een bijzonder net exemplaar van de snelste Opel aller tijden gaat binnenkort onder de hamer.

Snoepje van de week: Lotus Omega

De laatste jaren hebben we vanuit Opel weinig spannende dingen mogen zien. Het merk was onder de invloed van General Motors al langzaam richting het putje aan het drijven, maar onder leiding van super-concern Stellantis is de prik er al helemaal uit.

Het feit dat elk model afgezien van de inmiddels hoogbejaarde Insignia een omgekatte Peugeot is doet ons op de redactieverlangen naar betere tijden. Zeker na het zien van de nieuwe 'Manta'.

Ultieme Opel

Gelukkig kunnen we nog wegdromen bij een absolute parel die binnenkort onder de hamer gaat. Veilinghuis ArtCurial mag een puntgave Lotus Omega van 1993 van de hand gaan doen. Meer dan dertig jaar na de introductie is het model nog altijd de snelste Opel aller tijden.

Voor de lol

De Lotus Omega ontstond in 1990 zonder duidelijke reden. GM leek gewoon voor de lol te willen zien wat er zou gebeuren als ze de krachten van een paar van hun merken zouden bundelen.

Naast Opel/Vauxhall was The General destijds eigenaar van Britse sportwagenbouwer Lotus. GM stuurde een Opel Omega 3000 24V (Vauxhall Carlton GSi in Engeland) naar Hethel en vroeg de Britten om gewoon even lekker los te gaan.

De 3000 24V werd als basis gebruikt voor de Lotus.

Turbo's d'r op, toch?

En dat deden ze. De standaard drieliter zesinlijn werd intern en extern versterkt, vergroot naar 3,6 liter en voorzien van twee Garrett T25 turbo's plus een watergekoelde intercooler. Hierdoor steeg het vermogen van 204 naar 382 pk en ging568 het koppel van 270 naar 568 Nm.

Om al dat extra vermogen in toom te houden werd de handgeschakelde zesbak van de Corvette ZR1 gemonteerd. Via een limited slip differentieel geleend van de Holden Commodore dreef de beestachtige C36GET zespitter de achterwielen aan. Totaal herziene ophanging ondersteund door de niveauregeling van de Senator en voor de tijd enorme remmen zorgden ervoor dat de auto niet alleen een dragster was.

Onder de aanduiding Lotus Type 104 ging de auto in Hethel in productie. Daarbij werden geen Opel of Vauxhall-aanduidingen gebruikt. Officieel werd de sedan verkocht als Lotus Omega of Lotus Carlton. Alleen een badge op de motorkap verraadde de afkomst van het model.

Morele paniek

Het eindproduct van de kruisbestuiving tussen Lotus, Opel, Chevrolet en Holden was zo snel dat er een morele paniek ontstond. Met een sprinttijd van nul naar honderd in ongeveer vijf seconden en een top boven de 280 kilometer per uur was de dikke sedan gewoon sneller dan de Ferrari Testarossa.

De prestaties waren zo schokkend dat zelfs autojournalisten zich hardop afvroegen of de auto niet te ver ging. Een campagne van roddelkrant Daily Mail en een politiebond om de auto te verbieden schopte het in Engeland zelfs tot het parlement, maar er werd geen actie ondernomen. Zelfs niet toen de Lotus Carlton een geliefd hulpmiddel werd in het Britse criminele circuit.

Een gestolen Carlton met kenteken 40 RA werd meerdere keren gebruikt bij ramkraken, maar de politie was machteloos tegenover de verpletterende snelheid van de auto. Een lokale agent gaf onbedoeld de beste reclameslogan ooit: We simply haven't been able to get near the thing and it looks unlikely that we ever will."

Slechte timing

Ondanks alle sensatie verkochten beide versies van de Lotus Type 104 sedan niet bijzonder goed. Dat lag vooral aan de timing: door de recessie begin jaren '90 was er weinig animo voor een peperdure supersedan. Na twee jaar werd de productie alweer stopgezet.

GM had 1100 exemplaren gepland, maar kwam uiteindelijk niet verder dan 950. Daarvan waren 320 exemplaren Carltons en 640 Omega's, met het stuur aan de juiste kant. Het exemplaar dat bij ArtCurial over de toonbank mag is nummer 644, een van de slechts 59 auto's die origineel voor de Franse markt bedoeld waren.

Eén kleur

Nummer 644 is uitgevoerd in het unieke Imperial Green. Dat is geen verrassing, want dat was de enige kleur waarin het model ooit verkocht is. De kleur is zo donker dat het vaak aangezien wordt voor zwart.

De auto heeft iets minder dan 91.000 kilometer op de klok en heeft vier eigenaren gehad. Zowel van binnen als van buiten is de Omega om door een ringetje te halen. Technisch is de auto ook perfect: de motor heeft recent een volledige revisie gehad.

Monaco

De Lotus Omega wordt op maandag 19 juli bij het Hôtel Hermitage in het glamoureuze Monaco te koop aangeboden. ArtCurial schat de opbrengst nogal ruim: de auto mag weg tussen de 30.000 en 50.000 euro. Lijkt het je wat om de ultieme Ferrari-killende familiebak te bezitten? De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • ArtCurial, Opel