Ondanks de toenemende focus op elektrisch en het milieu is er een ding onveranderd gebleven: Amerikanen zijn dol op fullsize pickups. De veelzijdigheid, betaalbaarheid, ruimte en het (relatieve) comfort wegen nog altijd zwaarder op tegen de inefficiëntie en het gebrek aan verfijning van de kolossale trucks. Dankzij flinke vertraging door een tekort aan computerchips is de vraag zelfs groter dan ooit. Voor General Motors levert dat echter de nodige problemen op.
Chronisch tekort
GM heeft namelijk te maken met een chronisch tekort aan personeel. Dan hebben we het niet eens over vaardige. goed opgeleide technische medewerkers. Zelfs uitzendkrachten staan kennelijk niet in de rij om dikke Chevy's in elkaar te zetten. Bij de Chevrolet Silverado / GMC Sierra fabriek in Flint, Michigan werden per week slechts 22 tot 25 tijdelijke krachten aan het werk gezet. Volgens voorman Eric Welter hadden dat er tenminste 100 moeten zijn.
Tegenover de Detroit Free Press trekt Welter aan de bel: "Opeens werd het een probleem. Dus we gingen de stappen door om GM erbij te betrekken en de aandacht van [hooggeplaatste] mensen erop te vestigen. Ze kunnen immers microchips aanleveren [vanuit andere plekken], dus laten we kijken of dat ook met mensen kan."
Fatsoenlijk loon
Welter wil dezelfde wilskracht die ervoor gezorgd heeft dat de fabriek ondanks het chiptekort ongestoord door kon lopen concentreren op het aantrekken van personeel. Een van zijn hoofdpunten is het verhogen van het minimumloon van €16.67 naar meer dan 17 dollar (€14). Ter vergelijking: bij de lokale Pizza Hut worden bezorgers $20 per uur betaald.
Het drukke, onregelmatige schema en het zware werk mag wat Welter betreft beter beloond worden: "Ze denken, ik ga wel naar FedEx om met de heftruck te rijden en dan verdien ik $17 per uur. We moeten mensen beter gaan behandelen, de vergoeding verbeteren en andere dingen doen om werknemers aan te trekken want we concurreren met elke andere grote werkgever in de omgeving. Niemand kan aan werknemers komen."
Stop met de wietchecks
Daarnaast pleit hij samen met collega-voorman Rich LeTourneau van de Forte Wayne, Indiana fabriek voor een einde aan de strenge marijuanatests.
Bij de wietcontrole van General Motors wordt gebruikt gemaakt van haren van de medewerkers. Via deze methode kunnen marijuana resten van enkele weken geleden gedetecteerd worden. Tenzij je volledig clean bent kom je er dus niet door. Gezien het feit dat wiet in 16 Amerikaanse staten volledig legaal is, waaronder Michigan, is het testbeleid achterhaald. Recent kondigde Amazon bijvoorbeeld al aan te stoppen met de tests.
Welter ziet geen probleem werknemers die 's avonds een jointje nemen: "Als je een rij van mensen hebt die op een baan wachten, dan is het oke om te testen. Maar als je niet genoeg kandidaten hebt, dan kan de marijuana test mensen afschrikken. Je hebt een groep kandidaten die weten dat ze 's avonds wiet kunnen roken in plaats van een drankje doen. Het is een beetje belachelijk om goede werknemers te verliezen. Marijuana geeft niet de problemen die opiaten, cocaine en andere drugs hebben."
Trage reactie
Bij GM werd niet met veel enthousiasme gereageerd op de plannen van Welter en LeTourneau. Woordvoerder Dan Flores hield zich op de vlakte: "Het is iets dat intern besproken wordt". The General kennende zal het waarschijnlijk te lang duren voordat er een effectieve oplossing komt. Tot die tijd zullen Joe en Mary helaas iets langer moeten wachten op hun nieuwe gezinswagen.
- General Motors