Ferrari-verslindende pickup te koop in Nederland

Een buitenkansje voor de liefhebber van gestoord snelle sleepers: een unieke GMC Syclone staat gewoon te koop in ons koude kikkerlandje.

Ferrari-verslindende pickup te koop in Nederland

Sleepers zijn eigenlijk altijd wel lachen. Hoe langzamer ze eruit zien, hoe leuker het is. Wat dat betreft is dit kleine zwarte pickupje een geweldige kandidaat.

Voor de gemiddelde bestuurder ziet deze GMC eruit alsof iemand eigenlijk heel erg graag een fullsize V8 pickup wilde hebben, maar daar net geen geld voor had. Een V6? In een Amerikaan? En waarom zo klein? De volledig zwart gespoten bodykit, rode emblemen en 18-inch wielen lijken vooral overcompensatie te zijn. Niets is echter minder waar.

Turbo truck

Het gaat hier namelijk om een GMC Syclone, een rasechte performance pickup. En dan bedoelen we niet een lullig pakketje met flitsende stickers, plastic bumpers en rode tellernaalden. Denk meer in de trend van de Ford F150 Raptor en de RAM TRX.

Om wat voor reden dan ook besloot de bedrijfswagentak van General Motors eind jaren '80 dat het een topidee zou zijn om de Sonoma, de kleinste pickup in het aanbod, te voorzien van een turbo versie van de 4,3 liter V6, gekoppeld aan een vierwielaandrijvingssysteem en voorzien van schijfremmen rondom.

Het resultaat kwam in 1991 op de markt. Zoals je mag verwachten had de Syclone een ouderwets Amerikaanse 4-traps automaat, maar dat hield het truckje niet tegen. Officieel leverde de Vortec V6 280 pk en 475 Nm aan koppel. Dat was al meer dan de standaard Corvette, die het moest doen met 250 pk. Het gerucht ging dat de vermogens in realiteit nog veel hoger lagen om de verzekeringsmaatschappijen rustig te houden.

De single turbo V6 zorge voor flink wat opschudding

Ferrari-eter

Die geruchten leken op waarheid berust te zijn. De standaard 0-60 mijl (97 km/u) per uur sprint kon de GMC klaren in 4,3 seconden. Bijna niets in 1991 kon daar tegenop, hoe veel geld je ook uitgaf. Een legendarische test in Car and Driver liet zien dat de Syclone bij de stoplichten met kinderlijk gemak een Ferrari 348 achter zich liet. Op papier zou zelfs de Testarossa vernederd worden: de dikke twaalfcilinder had een volle seconde meer nodig.

Wilde je in 1991 echt sneller zijn dan een plastic minitruck? Dan had je een Lamborghini Diablo (3,9 seconden), Ferrari F40 (3,8 seconden), Bugatti EB110 GT (3.2 seconden) of Jaguar XJR-15 (3,1 seconden) nodig. Stuk voor stuk extreem dure, zeldzame en exotische supercars. GM's eigen Corvette was daarom compleet gezien en de Syclone werd een legende. Er werden uiteindelijk slechts 2.998 gebouwd.

Goede staat

De Syclone die te koop staat bij E&S Automotive in Helmond kan gerust een prachtexemplaar genoemd worden. Over de later gemonteerde 18-inch wielen zullen we maar niet teveel zeggen, maar verder is het een mooi origineel exemplaar. Precies zo blikkerig en plastic fantastic als hij hoort te zijn.

De verkoper zegt er alles aan gedaan hebben om de pickup in topstaat te brengen en presenteert een lange waslijst aan vervangen onderdelen. Daarbij is de kilometerstand uitzonderlijk laag voor een auto van 29 jaar oud: slechts 35.840. Omgerekend is dat 57.678 kilometer. De Syclone kwam uit de prive-verzameling van de verkoper en is zo te zien altijd met liefde behandeld.

Goedkoop scoren

E&S Automotive vraagt een harde €34.950 voor de GMC. Onderhandelen is niet mogelijk. Dat lijkt een flink bedrag voor een auto zonder de hoogwaardige materialen, afwerking en luxe die wij Europeanen gewend zijn. Aan de andere kant is het tweezits pickupje eigenlijk ook niet eens zo praktisch.

Maar bekijk het eens van een Amerikaans perspectief: er zijn maar heel weinig auto's waar je voor dat geld nog steeds de meeste moderne sportwagens kunt pesten. En de lolfactor is ongekend. Wij zouden het wel weten! De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • E&S Automotive via Marktplaats