Hebben? De SUV waarin Notorious B.I.G. werd vermoord

Op 9 maart is het twintig jaar geleden dat Christopher Wallace, aka Biggie Smalls, werd vermoord in Los Angeles. De auto waarin de New Yorker werd neergeschoten wordt nu met vermeend kogelgat en al te koop aangeboden voor $1,5 miljoen.

Het is zet-je-rare-memorabilia-van-vermoorde-rappers-te-koop-week in de Verenigde Staten. Nadat eerst de wielen van Tupac op de markt kwamen, is het nu de whip van Biggie die een nieuwe eigenaar zoekt. Beide auto's hebben een luguber verleden: hun berijders werden erin vermoord.

Een GMC Suburban uit 1997 heeft een straatwaarde van niet meer dan $2.000, maar dankzij de speciale historie die er aan deze groene SUV kleeft wil de eigenaar er nu $1,5 miljoen voor hebben. Op politiefoto's uit de tijd blijkt dat de hele zijkant van de wagen ooit doorzeefd was met kogelgaten. Inmiddels is dat stuk van de geschiedenis uitgewist, maar de eigenaar is ervan overtuigd dat er nog wel een kogelgat in een van de autogordels zit. Dat gebrek zou de auto in Nederland onmiddellijk doen falen voor de APK-keuring, maar in de VS is het genoeg om de vraagprijs van de auto torenhoog op te stuwen.

Op het moment dat Notorious B.I.G. zijn noodlot ontmoette was de auto blauw, de nu aangeboden auto is echter groen. Blijkbaar is de auto overgespoten tijdens het herstellen van de schade die aan de rechterflank ontstond door de schietpartij. Op de mijlenteller staat een stand van 114.000 (ongeveer 185.000 km), want de auto is niet altijd als een relikwie behandeld. Pas in 2005 hoorden de eigenaars van de auto wat een bijzonder exemplaar ze bezaten toen een rechercheur van de politie belde. Hij was bezig met de rechtszaak rondom het gewelddadige levenseinde van de rapper. De originele deuren (met kogelgaten) zijn nog in handen van de politie van LA, maar ze komen wel terug. 

Wie $3 miljoen teveel heeft kan nu beide auto's aanschaffen en de auto's van de twee vermoorde tegenpolen naast elkaar exposeren. Wellicht een idee voor het Petersen Automotive Museum, de schietpartij van B.I.G. vond daar immers voor de deur plaats.