Koopje: Jaguar XJR-15 eerste auto met carbon monocoque

Iedereen kent de Jaguar XJ220, maar voordat die kwam deed de roofkat een vingeroefening door iets meer dan vijftig XJR-15's te bouwen. Met een V12 en -een primeur- een koolstofvezel monocoque. Deze heeft slechts 1.000 kilometer gereden sinds 1991.

De vroege jaren negentig waren de jaren van de Jaguar XJ220, de McLaren F1, de Bugatti EB110, maar vrijwel niemand kent de XJR-15 van Jaguar. De auto brak immers geen records en er werden er maar 53 van gemaakt. Ze kostten toen al £500.000 en dat geld was toen veel meer waard dan nu. De auto werd gebouwd bij Tom Walkinshaw Racing (TWR) en dat verklaart zijn grote noviteit: een koolstofvezel monocoque. Tegenwoordig kun je geen supercar meer bouwen zonder zo'n carbon veiligheidscel erin, maar drie decennia geleden was het uniek. TWR kon het dankzij zijn race-ervaring.

Achterin was het ook een halve racewagen voor de straat: de zesliter V12 heeft aluminium zuigers van Cosworth die aan een gesmede krukas zitten. De inspuiting van de brandstof is elektronisch en sequentieel geregeld, allemaal hypermoderne techniek in een supercar. De auto weegt 1.050 kilogram en dat lage gewicht zorgt ervoor dat hij de 0 naar 96 kilometer per uur in minder dan vier seconden wordt weggesprint.

Dit exemplaar heeft het luxepakket in het interieur, waardoor er airco in zit en leer op de stoelen. Ook komt het pakket met een versnellingsbak die voor normale mensen ook te gebruiken is: al zit het ding op een bijzondere plaats: de hendel zit aan de portierzijde. De auto staat te koop in Londen, waar hij de laatste jaren voor £98.000 (€111.000) werd gerestaureerd. Bijzonder voor een auto die nog geen duizend kilometer heeft gereden. 

De prijs van de auto is niet bekendgemaakt, maar vorig jaar ging eenzelfde XJR-15 voor een half miljoen dollar van de hand. Dat betekent dat dit een van de weinige iconische supercars is die nu minder waard is dan toen hij nieuw was. Lijkt dus een no-brainer om deze in je collectie op te nemen.