Australian Supercars houdt V8 tot het bittere eind: 'Geluid is essentieel'

De meest populaire raceklasse Down Under peinst er niet over om de V8 op te geven. Nieuwe manager Tim Edwards sluit alle vormen van elektrificatie uit om het entertainmentgehalte van de brute V8 toerwagens te behouden.

Australian Supercars houdt V8 tot het bittere eind: 'Geluid is essentieel'

Onder invloed van overheden en de autoindustrie is elektrificatie een steeds groter thema in de autosport. Vrijwel elk groot kampioenschap heeft een hybride of volledig elektrisch formule, of heeft plannen in werking gezet om de overstap binnenkort te maken.

In het World Endurance Championship en de Formule 1 zijn hybrides bijvoorbeeld al meer dan tien jaar een feit. De twee grote spelers zijn recent gevolgd door het World Rally Championship (2022) en zullen gezelschap krijgen van IndyCar, dat gedurende dit seizoen een hybride motorformule zal introduceren. Zelfs de verstokte traditionalisten van NASCAR testen al druk met een geruisloze, in een SUV-body geklede stockcar.

Leaked Image of possible NASCAR Crossover EV
byu/crypto6g inNASCAR

Aussie Rules

In het land waar alles ondersteboven is heeft niemand echter trek in elektrificatie. Het Australische Supercars Championship (voorheen V8 Supercars) zal namelijk tot het einde der tijden door blijven gaan met brute achtcilinders. Althans, zo stelde kersverse Supercars General Manager of Motorsport Tim Edwards. Met Gen3-reglement van de toerwagenklasse liet FIA-equivalent CAMS ruimte voor een hybridesysteem, maar Edwards ziet er niets in om daar gebruik van te gaan maken:

"Ik denk dat de dag waarop we gewoon zeggen, we doen de verbrandingsmotoren weg, en we gewoon een soort van geëlektrificeerd waterstof gaan doen - wat het ook is - je de show compleet verandert. Het geluid van deze auto's is een fundamenteel onderdeel van de show."

"We zitten in de showbusiness. De reden dat mensen naar onze races kijken is vanwege hoe de auto's eruitzien, hoe ze klinken, de manier waarop ze van de kerbs af stuiteren. Het is vermakelijk, het is showbusiness, en het geluid van de auto's is onderdeel van dat theater. Maar [elektrificatie] is een heel groot vraagstuk. Op het punt dat je het geluid wil verwijderen, verander je de show."

Geen ondersteuning

Edwards' wens om aan de achtcilinder vast te houden is een nobel streven, maar de rest van de wereld werkt niet bepaald met hem mee. Nadat General Motors een streep zette door Holden in 2017 moest Supercars noodgedwongen door met een 'spookauto'. De Holden Commodore werd op dat moment immers niet meer gebouwd.

Vijf jaar later heeft de geschiedenis zich herhaald door de productiestop van de Chevrolet Camaro, twee jaar na de introductie van Gen3. In Ford heeft Supercars wel een betrouwbare partner, aangezien de fabrikant zich vastgelegd heeft aan het zo lang mogelijk produceren van de Mustang, mét V8. Het kampioenschap in leven houden wordt zo echter steeds moeilijker.

Gefaalde poging

In 2015 kregen Holden en Ford gezelschap.

De huidige houding van Edwards zou je anders doen denken, maar het protectionistische wereldje van Supercars is ooit echt opengezet voor nieuwe fabrikanten en motortypes. In 2015 werd met de Gen2 reglementen mogelijk gemaakt om tweedeurs carrosserieën en geblazen vier- en zescilindermotoren in te zetten. De iconische naam V8 Supercars werd daarop afgeschaft.

Géén van de buitenlandse nieuwkomers (Volvo, Nissan, Erebus Mercedes-AMG) maakte echter gebruik van die opties. Ironisch genoeg prepareerde alleen Holden een twin turbo V6, maar de motor werd buiten een paar demoruns nooit ingezet. Supercars bleef uiteindelijk zitten met de V8 en een enkele fabrikant in de vorm van Ford. V8 of niet, de toekomst van het kampioenschap staat weer eens op losse schroeven.

Autosport
  • Red Bull Content Pool