Chinese Tesla-werknemer stal 300.000 stukjes Autopilot-broncode

Een Teslamedewerker, die betrokken was bij het Autopilot-project, heeft bekend grote hoeveelheden broncode naar zijn persoonlijke cloud te hebben geüpload. De Chinees, die inmiddels voor een concurrent werkt, ontkent echter kwade intenties.

Guangzhi Cao was een van de circa 40 mensen binnen Tesla met toegang tot de Autopilot-broncode. Hij zipte zo'n 300.000 bestanden en mappen, waaronder firmware, Autopilot, en broncode van neurale netwerken, en uploadde deze naar zijn persoonlijke iCloud. We gokken dat de man hiervoor wel een beetje uitbreiding heeft moeten kopen... 

De diefstal vond in het lopende jaar 2018 plaats. Op 3 januari 2019 nam Cao ontslag, om daarna bij het door Alibaba gesteunde Xiaopeng Motors aan de slag te gaan, als 'Head of Perception'. Tesla klaagde hem vervolgens in maart 2019 formeel aan. Xiaopeng weet uiteraard van de prins geen kwaad, en zegt geen pogingen te hebben gedaan Tesla's geheime informatie te verkrijgen. Laten we zeggen dat ze de schijn tegen hebben, zeker omdat er ook al een beschuldiging tegen Xiaopeng ligt voor het stelen van documenten van Apple's autonome programma.

Xiaopeng vermarkt zijn rij-assistenten onder de noemer XPILOT 2.5.

Cao wast zijn handen ondertussen in onschuld: de code zou tijdens zijn werk voor Tesla zijn geüpload en na zijn vertrek bij de Amerikaanse fabrikant weer zijn verwijderd. We gokken echter dat er vast iets in de werknemerscode van Tesla staat dat het wegsluizen van bedrijfsgevoelige informatie naar privéclouds verbiedt. Bovendien wijst alles erop dat Cao zijn sporen heeft proberen te wissen: in december verwijderde hij 120.000 bestanden, waarna hij zijn iCloud ontkoppelde en zijn volledige zoekgeschiedenis wiste.

Volgens Cao kreeg hij bovendien op 12 december 2018 een aanbod van Xiaopeng voor een baan. Het antwoord van Cao's advocaten op de beschuldigingen vindt u in dit document.