De 2.700 medewerkers van de fabriek ontvingen een tekstberichtje waarin stond dat ze de plaatselijke versie van het UWV moeten gaan bezoeken. De uitgebreide ontslagronde volgt nadat de Venezolaanse overheid vorige week de fabriek in beslag nam.
De beslaglegging was het gevolg van een rechtszaak uit 2000, waarin dealers een dochteronderneming van GM voor de rechter sleepte, omdat die de beloofde verkoop van 10.000 voertuigen niet wist te realiseren.
Ondanks dat de rechtbank nu alsnog beslag liet leggen op de fabriek, valt er weinig meer te halen. GM was op de hoogte van de situatie en heeft de complete locatie al ontmanteld voordat de agenten op de stoep stonden. Geen verdeling van de inboedel bij deze scheiding dus.
De fabriek was toch al niet het kroonjuweel van GM's inventaris. Sinds begin 2016 is er geen enkele auto meer geproduceerd, onder meer wegens problemen met onderdelenleveranciers. De inbeslagname van de fabriek leek de autobouwer een goede aanleiding om de hele operatie maar op te doeken. Na 35 jaar is fabriek gesloten, zijn de medewerkers ontslagen en hebben de GM-bazen het land verlaten.
Het vertrek van GM komt op het moment dat het Zuid-Amerikaanse land steeds instabieler wordt. Al dagen protesteren grote groepen inwoners tegen de regering en de socialistische president Nicolás Maduro. Bij de protesten zijn al 24 doden gevallen en een oplossing is nog niet in zicht.
Dit lijkt ons niet het ideale klimaat om zaken in te doen, maar Venezuela roept GM op om vooral terug te komen en alles uit te praten. "To the current General Motors president of Venezuela, Jose Cavaileri: You come here, show your face and share with us the options to restore normality", zo betoogt minister van Arbeid Francisco Torrealba. Het is een late verzoenpoging die waarschijnlijk niets gaat opleveren. Het is voorbij Venezuela, laat het los!