'Ford Mustang V8 blijft tot het einde der tijden'

Ondanks alle tegenstand richting benzineslurpers houdt Ford voet bij stuk. CEO Jim Farley belooft dat het merk met de blauwe ovaal zo lang mogelijk een echte V8 musclecar aan zal blijven bieden.

'Ford Mustang V8 blijft tot het einde der tijden'

Het zijn barre tijden in musclecar-land. Na de explosie van retro V8-geweld pakweg twintig jaar geleden zijn twee van de drie grote spelers inmiddels ter ziele gegaan. De Chevrolet Camaro en Dodge Challenger werden recent afgeschoten om ruimte te maken voor volledig elektrische opvolgers.

De Chevy wordt volgens de laatste geruchten een 'vierdeurs coupe' of SUV, terwijl de Dodge omgevormd is naar de nieuwe Charger. Dat model krijgt alsnog een krachtige benzinemotor mee, maar deze mist helaas twee cruciale cilinders. De HEMI V8 is zelfs in zijn geheel met pensioen gestuurd.

Hierdoor is de enige overgebleven V8-straatvechter nu Ford's recent vernieuwde Mustang.

De V8 blijft

Door vast te houden aan traditie heeft Ford een unieke positie in de markt verworven. Je kunt nu immers nergens anders terecht voor een betaalbare sportwagen met een dikke achtcilinder in de lange neus. Ford CEO Jim Farley is apetrots dat zijn bedrijf al bijna zestig jaar onafgebroken Mustangs heeft kunnen aanbieden. Volgens de 61-jarige Amerikaan zal dat bovendien zo lang mogelijk zo gaan blijven:

"Mustang zal zijn 60ste verjaardag gaan vieren. Een hoop van onze concurrenten zijn vertrokken. Ze zijn gekomen en gegaan. Wij hebben dat nooit gedaan. We zijn er altijd geweest met de Mustang."

"Zestig jaar, en hij is veranderd met de tijd. We hebben EcoBoost, we hebben de Dark Horse nu, en we zullen blijven investeren. En als we de enigen op de wereld zijn die een betaalbare sportwagen met V8 maken, dan is dat maar zo."

Noodzakelijk kwaad

De splinternieuwe S650-generatie is de eerste Mustang met een echt eigen platform, iets wat het geloof van Ford in een klassieke V8 coupe onderstreept. Het model steekt op de Amerikaanse markt schril af tegen de rest van het Ford-aanbod, aangezien de fabrikant daar alleen nog maar crossovers, SUV's en pickups aanbiedt.

De verhoogde heiligschennis die Mustang Mach E moet heten valt ook onder die noemer. Volgens Farley betekenen auto's als de Mach E echter dat de echte Mustang nog veel langer mee zal kunnen:

"Mach-E staat ons toe om voor een lange tijd voertuigen met verbrandingsmotoren te blijven verkopen."