'Chevrolet Camaro wordt vervangen door elektrische sedan' 

Als onderdeel van een geplande transitiefase zou GM de Camaro laten voor wat het is. Een nieuwe sportieve elektrische Tesla-killer moet het gat gaan opvullen.

'Chevrolet Camaro wordt vervangen door elektrische sedan' 

De Camaro is een van de hoekstenen van de Amerikaanse autoindustrie. Samen met de Ford Mustang en de Dodge Challenger staat het model voor het motto van de ouderwetse muscle car: tegen relatief lage prijzen heel veel prestaties bieden.

Het concept lijkt voor de Chevy echter niet echt meer te werken. Vorig jaar zakten de Amerikaanse verkopen met maar liefst 38,3 procent naar 29,775 exemplaren.

Dodelijke dip

Hoewel de tegenvallende cijfers deels te verklaren zijn door het chiptekort en de effecten van de coronacrisis op de economie, werden de concurrenten van de Camaro een stuk minder hard getroffen.

Dodge verkocht bijna twee keer zoveel Challengers (52,955) in dezelfde tijd. Ford deed het zelfs nog beter met 61.090 verkopen. Aangezien de Challenger bijna gefossiliseerd is, kan het ook niet aan veroudering liggen: de Camaro kreeg vorig jaar zelfs nog een update om een slecht ontvangen facelift te fiksen.

Camaro cancelled

De timing van die dalende cijfers komt bijzonder slecht uit voor de Camaro. Moederbedrijf General Motors is namelijk bezig om een grootschalige overstap naar spontaan ontbrandende elektrische modellen te realiseren.

Volgens Automotive News zal de Camaro tijdens de overstap gaan sneuvelen. De ontwikkeling van een zevende generatie van de muscle car is immers al afgeblazen. AN verwacht dat de auto zonder grote updates door zal modderen tot 2024.

Tesla-killer

De dalende populariteit van de Camaro geeft GM het signaal dat het anders moet. Traditionele V8 sportwagens zijn duidelijk uit. Om de aandacht van de moderne koper op zicht te vestigen zou The General daarom werken aan een sportieve Tesla-killer met Camaro styling-invloeden. De move is vergelijkbaar met Ford's Mustang Mach E, maar de Chevy wordt geen SUV. In plaats daarvan zal de elektrische Chevrolet de gedaante van een sportsedan aannemen.

Weinig risico

In tegenstelling tot Ford en Dodge loopt GM weinig risico met de overstap. De Camaro is niet de cashcow die de Mustang en Challenger zijn. Financieel is de beslissing dus prima te rijmen. Het potentieel afstoten van een paar hardcore benzinesnuivers is daarbij uiteraard acceptabel.

Trucks blazen door

Van een volledig elektrisch modellenaanbod is overigens voorlopig nog geen sprake. De extreem lucratieve pickup sector is duidelijk nog niet klaar om over te stappen.

Zonder zich zorgen te hoeven maken over de extreme Euro 7-regels zullen de Amerikanen zo lang mogelijk dikke benzine en dieselmotoren in hun trucks blijven leggen. Een echt sportief model met brullende LT V8 komt er in de toekomst echter niet.

Elektrisch
  • Chevrolet