'Nissan R36 GT-R wordt uitgebreide facelift R35'

We hoeven geen schokkende innovaties te gaan verwachten van de 'nieuwe' GT-R. Volgens Japanse bronnen wordt de auto weinig meer dan een R35 in een nieuwe outift.

'Nissan R36 GT-R wordt uitgebreide facelift R35'

Volgend jaar mag de Nissan GT-R zich alweer vijftien jaar oud noemen. De opvolger van de iconische Skyline GT-R-reeks ging namelijk al in productie tegen het eind van 2007. Aangezien de standaard levensduur van een model ongeveer acht jaar is kunnen we wel stellen dat de Nissan een beetje over datum is. Na twee grondige facelifts zou het in 2023 daarom eindelijk tijd zijn voor een opvolger.

Geen hybride

Eerdere geruchten verspreid door het Japanse Best Car wekten de suggestie dat de nieuwe GT-R een 48V mild-hybride systeem mee zou krijgen om het hoofd te bieden aan nieuwe uitstoot- en geluidseisen. Diezelfde publicatie spreekt de geruchten over de hybride-plannen nu echter weer tegen.

Volgens Best Car is de man achter het mild-hybride systeem onlangs met pensioen gegaan en ziet Nissan kennelijk geen heil in het doorontwikkelen van het concept. In plaats van verder te investeren zou Nissan eieren voor zijn geld kiezen en de techniek van de R35 nog maar een keer recyclen. De inmiddels legendarische VR38DETT twin turbo V6 zou in ongewijzigde vorm hergebruikt worden. In de basis zal het blok dezelfde specificaties krijgen als in de huidige Nismo-variant.

De VR38DETT mag nog een cyclus mee.

400Z

De nieuwe aanpak is vergelijkbaar met het concept van de aankomende 400Z. Aangezien een groot deel van de wereld zich opmaakt voor de overstap naar elektrisch heeft het weinig zin om veel geld in een nicheproduct als een sportwagen te steken. Dat moet dus zo goedkoop mogelijk. Vraag maar aan BMW/Toyota.

Om de ontwikkelingskosten te drukken is de 400Z nog altijd gebaseerd op het platform van de 370Z, dat alweer dateert naar 2008. De toevoeging van een bestaande motor uit de Infiniti Q50, nieuw plaatwerk en een geüpdatet interieur zijn de enige echte wijzigingen.

De 400Z is het toonbeeld van de huidige situatie in het sportwagen-segment.

Geen EU

Net zoals met diezelfde 400Z zal er voor de R36 GT-R geen plaats meer zijn op de Europese markt. De auto kan simpelweg niet aan de steeds strenger wordende emissie-eisen voldoen.

Hoe de Nissan de nieuwe geluidseisen zal doorstaan is nog niet bekend. De Japanners rekenen erop dat hun groeiende elektrische aanbod zal kunnen compenseren voor het bouwen van de GT-R, waardoor hun gemiddelde uitstoot niet boven de norm uitkomt.

Nog zeven jaar

In delen van de wereld waar nog geen effectief verbod op de verbrandingsmotor in de lucht hangt zal de R36 GT-R nog even te koop blijven. Nissan wil in 2030 een volledig elektrisch aanbod neer gaan zetten.

De ouderwetse supercar heeft vanaf zijn introductie in 2023 dus nog zeven jaar. Wederom bijna een volledig gemiddeld levenscyclus dus. Pas als het ontwerp 23 jaar oud is zal de GT-R zijn turbo's alsnog om moeten ruilen voor een flink accupakket.

Nieuws
  • Nissan