Shell: 'Stop maar met elektrische auto's, wij brengen waterstof'

Elektrische auto's zijn de toekomst, daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. Zelfs Shell. Alleen is niet iedereen het eens over hoe de stroom naar de elektromotor moet komen. Shell denkt aan waterstof en wil daarom investeren.

Windmolenpark

Eerder deze week was het de lacher bij de koffiemachine: de Tesla-rijders in de rij voor de laadpaal onderweg naar wintersport. Hoewel de boordcomputer uitrekent waar je het beste kunt stoppen, levert het toch een probleem op als je met een paar honderd tegelijk met een lege accu aankomt. Daar kunnen geen tien palen tegenop laden.

Daarom gelooft Autobahn eigenlijk meer in waterstof, want dat zit in vijf minuten in je tank en daarmee rij je ook 500-660 kilometer uitstootvrij. het probleem is dat nu iedereen aan de batterij-elektrische auto is gegaan en daarom waterstof een beetje op een laag pitje is komen te staan. Naast bovenstaand beschreven probleem heeft een accupakket namelijk nog twee grote nadelen: ze zijn nogal zwaar en rijk aan zeldzame grondstoffen.

Waterstof dus. Dat was jarenlang de grote belofte, totdat Elon Musks Tesla een handig accupakket ontdekte en snel innoveerde. Shell zit helemaal niet op elektrische wagens te wachten: ze verkopen immers geen stroom. En als ze het wel verkopen, dan heeft iemand anders het opgewekt en verdienen ze er minder aan.

Waterstof dus (ja zo begon de vorige alinea ook). Shell heeft Gasunie en Groningen Seaports als partners gevonden in het ontwikkelen van een grote waterstoffabriek. Het project het NortH2 en voorziet in een enorm windpark dat 3 tot 4 Gigawatt aan windenergie moet opwekken in 2030 en daarna in tien jaar doorgroeien naar 10 Gigawatt. Dat is genoeg om alle huishoudens in Nederland van stroom te voorzien (bij het huidige stroomverbruik waarschijnlijk).

Het park gaat echter geen stroom leveren, maar waterstof. Achthonderdduizend ton per jaar. Omgerekend naar de tankinhoud van een Toyota Mirai (5 kg) kun je daarmee 160.000.000 auto's voltanken, of 80.000.000.000 km rijden.

In Groningen kan het nieuwe gas de klap van het verdwijnen van de aardgasbubbel opvangen. Daarnaast kan het gas vervoerd worden via het netwerk dat er nu al ligt. Al zal er wel iets bedacht moeten worden op de ultrakleine moleculen van waterstof die dwars door alles heen kunnen. Er zal vast veel gas verloren gaan tijdens het transport. Desondanks hulde voor Shell dat eens echt een groen bril op lijkt te gaan zetten. Nou wel lekker zelf investeren, Shell.