'Nissan GT-R verlaat Europese markt in 2022'

Het doek valt binnenkort voor de indrukwekkende supersportwagen. Na 14 jaar zullen we eindelijk afscheid moeten nemen van de R35 GT-R.

'Nissan GT-R verlaat Europese markt in 2022'

De koek is op voor Japan's beste supersportwagen van het afgelopen decennium. De Nissan GT-R zal in 2022 de Europese markt moeten verlaten, zo schrijft het Japanse BestCarWeb. De high-tech reuzendoder werd in december 2007 al geïntroduceerd en was toentertijd een sensatie.

Niemand had destijds kunnen voorspellen dat de GT-R zo lang in productie zou blijven. In 2014 en 2018 werd het model twee keer opgefrist met uiterlijke- en vermogensupgrades, maar het concept is al die tijd vrijwel hetzelfde gebleven. Een 3,8 liter twin turbo V6, 7-versnellingsbak met dubbele koppeling en geavanceerde vierwielaandrijving.

EU-regels

Nissan zit in financieel zwaar water en is niet in de positie om zomaar een vervanger klaar te stomen. Het bedrijf houdt het huidige model liever in de prijslijsten, maar nieuwe regelgeving steekt daar een stokje voor.

Vorig jaar is in de Europese Unie de gefaseerde reductie van het geluidsniveau van motorvoertuigen begonnen. De limiet is in Phase 1 vastgesteld op 72 decibel. In 2022 wordt de limiet met Phase 2 aangescherpt naar 70 decibel.

Volgens BestCarWeb is het niet mogelijk om de Nissan GT-R hieraan te laten voldoen. De geplande Phase 3 met een limiet van 68 decibel die voor 2024 gepland staat zou al helemaal onmogelijk zijn.

Rest of the world

Met het ingaan van de geluidsrestricties zou Nissan dus een grote markt voor de GT-R verliezen. De auto kan echter wel gewoon in Amerika, Japan en andere markten verkocht worden, aangezien hier andere regels gelden. Nissan zou de GT-R dus nog even in leven kunnen houden.

Aan de andere kant zou het bedrijf eieren voor zijn geld kiezen en het verlies van de EU-markt als aanleiding kunnen nemen om het verouderde model te schrappen. De focus leggen op de toekomst zou voor Nissan zwaarder kunnen wegen dan het uitmelken van een 14-jaar oud ontwerp.

Het is niet bekend wat Nissan daadwerkelijk van plan is met hun halo car. De introductie van de nieuwe 400Z, die eindelijk de antieke 370Z aflost, belooft in ieder geval dat het merk het sportwagen-segment voorlopig nog even trouw blijft.

Nieuws
  • Nissan