Puristen opgelet: Nissan Skyline wordt elektrische SUV coupe

De iconische modelnaam krijgt binnenkort dezelfde behandeling als Mustang, Eclipse en Puma. Vanaf 2025 zal de Skyline-badge op de kont van een elektrische SUV geplakt gaan worden.

'Nissan Skyline wordt elektrische SUV'

Bezitters van de volledige F&F-collectie en fervente Gran Turismo gamers kunnen maar beter even wegkijken. Over twee jaar is het namelijk over en sluiten voor de legendarische Nissan Skyline. De badge werd in de tuningwereld een begrip dankzij de R32, R33 en R34-generatie.

Ook de modellen onder de iconische GT-R en zelfs de vierdeurs sedans vonden gretig aftrek bij onder andere dragracers, drifters, straatracers en showjunkies. Tot op de dag van vandaag zijn de wagens een graag geziene gast in deze scenes.

De nieuwe generatie

De GT-R lijn deed in 2007 afstand van de modelnaam met het debuut van de R35, die wonderwel nog altijd in productie is. Buiten Japan verdween de Skyline eigenlijk van het toneel, afgezien van meerdere optredens in de Fast & Furious-films en talloze racegames.

De nieuwste generatie van het model zal de populariteit van zijn illustere voorgangers waarschijnlijk niet gaan evenaren. Volgens het Japanse BestCarWeb is Nissan namelijk van plan het model te vervangen door een volledig elektrische SUV-coupe.

Nissan Ariya

Coupe SUV EV

De nieuwe Skyline zal gebaseerd worden op het platform van de Ariya. Met vier motoren op alle hoeken moet de Skyline SUV ongeveer 450 pk gaan leveren. Net als de vergelijkbare Mustang Mach E moet de nieuweling sportieve aspiraties en een sterk aflopende 'coupe-daklijn' meekrijgen.

Het lijnenspel van de auto zal geïnspireerd worden op dat van de recent uitgebrachte Infiniti QX55. Een overstap naar de Amerikaanse markt onder die badge is dan ook niet uitgesloten.

Infiniti QX55

Logische conclusie

Nissan Skyline (V37).

Voor mensen met Paul Walker-quotes op hun Mazda 323F zal het wellicht komen als een flinke schok, maar de overstap naar een SUV komt voor de Skyline niet uit de lucht vallen. In thuismarkt Japan is het model immers nog altijd springlevend als een sportieve zakensedan. In Europa kennen we de auto als de verder weinig succesvolle Infiniti Q50.

In een veranderende markt waar de sedan terrein blijft verliezen aan crossovers en SUVs, en de 'elektrische revolutie' aanstaande is, is het niet meer dan logisch dat Nissan de Skyline omvormt naar een SUV-lijn. Net als de Mondeo, Passat en Talisman is de traditionele Skyline sedan immers ten dode opgeschreven.

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, Nissan, Infiniti