Nissan propt elektrische aandrijflijn in Skyline R32 GT-R

Het ondenkbare gaat toch echt gebeuren: Nissan werkt aan een volledig elektrische versie van de legendarische Skyline R32 GT-R. De auto zal klassieke looks combineren met een moderne EV-aandrijflijn en neppe motorgeluiden.

Nissan propt elektrische aandrijflijn in Skyline R32 GT-R

De Nissan Skyline R32 GT-R is aan absolute legende. Het model herintroduceerde de GT-R badge na zestien jaar afwezigheid, en maakte meteen een enorme indruk. De R32 was ontwikkeld met een enkel doel: het domineren van de Group A toerwagenracerij. Met een twin turbo zesinlijn, intelligentie vierwielaandrijving en vierwielbesturing werd de wagen meteen de meest geavanceerde toerwagen aller tijden.

De missie van de Skyline slaagde dan ook met vlag en wimpel: in het All-Japan Touring Car Championship won de GT-R letterlijk alle races in 1990, 1991, 1992 én 1993. Ook in Australië pakte de R32 drie titels op rij in 1990, 1991 en 1992. Daarbij won de auto ook twee keer de prestigieuze Bathurst 1000. De totale dominantie leverde de auto de bijnaam 'Godzilla' op.

Het hart

Het hart van de auto was de inmiddels iconisch geworden RB26DETT, een 2,6 liter zesinlijn met dubbele turbo. De motor was zo goed dat Nissan het niet nodig vond om voor de R33 en R34 een nieuw blok te ontwerpen.

De RB en zijn aanverwanten zijn nog altijd zeer populair in allerlei vormen van motorsport vanwege hun enorme tuningspotentieel en ijzersterke betrouwbaarheid, maar volgens Nissan kan het toch beter.

R32 EV?

Als onderdeel van een hip nieuw project werkt Nissan namelijk aan het volproppen van een klassieke Skyline met een moderne, volledig elektrische aandrijflijn. Het controversiële idee komt van een niet nader genoemde Nissan ingenieur voor wie de R32 GT-R geldt als zijn favoriete auto aller tijden. Zijn tweede liefde is echter EV-techniek. De beste man besloot om onverklaarbare redenen zijn twee passies te combineren in een muisstil monster van Frankenstein:

"Ik wil een meer opwindende auto bouwen door de laatste technologie waar ik mee betrokken ben op het gebied van elektrificatie toe te voegen aan mijn favoriete auto. Door de auto waarvan ik het meest hou te combineren met de techniek waarvan ik denk dat het de beste is, kunnen we een auto creëren waar mensen over de hele wereld meer opgewonden van zullen worden."

Synthetische RB

Vreemd genoeg heeft de in de teaser afgebeelde Skyline nog altijd een dikke uitlaat en is er in het korte filmpje een zescilinder geluid te horen. Dat wijst er dus op dat de R32 EV een virtuele RB26DETT mee zal krijgen in de vorm van een dikke speaker. Na het Active Sound van BMW en de beschamende pogingen van Dodge om een HEMI V8 na te bootsen voor hun 'e-musclecar' is een synthetisch motorgeluid immers heel normaal.

Met een elektrische aandrijflijn en geluid vanuit de speakers vinden we het moeilijk om te zien hoe de R32 EV mensen over de hele wereld zou moeten opwinden. Nissan lijkt echter overtuigd van het succes van het controversiële project. Kennelijk is openlijke heiligschennis tegenwoordig een effectieve marketingtool.