'Hybride past niet bij Nissan GT-R, de R36 wordt volledig elektrisch'

De speculatie over een hybride Godzilla kan de prullenbak in. Volgens Nissan COO Ashwani Gupta is de huidige manier van elektrificatie namelijk niet goed genoeg. De nieuwe GT-R moet een echte EV worden op basis van de volgende generatie technieken.

'Hybride past niet bij Nissan GT-R, de R36 wordt volledig elektrisch'

Na een dikke 15 jaar valt langzamerhand eindelijk het doek voor de Nissan GT-R. Het zesde model met de bekende lettercombinatie kwam al in 2007 op de markt, maar door strenger wordende geluids-, milieu- en veiligheidseisen kan de oude reus niet veel langer mee. In Europa en Australië is het model al langer van de markt, maar zelfs in thuisland Japan zijn de orderboekjes recent gesloten.

Geen hybrides

De ondergang van de R35 hangt al langer in de lucht, waardoor er al vele wilde verhalen rondgaan over de opvolger. Zo zou de R36 een uitgebreide, mild hybride facelift van zijn voorganger worden, of een kleinere drieliter motor lenen van de Nissan Z voor een plug-in hybride aandrijflijn.

Tegenover Top Gear verklaarde Nissan's Chief Operating Officer echter dat traditionele elektrificatie geen optie is voor het vlaggenschip van het merk: "Als we op dit moment alle simulaties van de elektrificatie van deze auto’s uitvoeren, vinden we niet de juiste technologie om te definiëren wat “Z” en wat “GT-R” zijn. En uiteindelijk zijn deze twee geen auto’s, dit is onze cultuur."

Next-gen

Hybrides zijn dus geen optie, maar voor een volledig elektrische GT-R is het ook nog te vroeg. De volgende GT-R heeft immers een grote rol te vervullen als boegbeeld van het merk. De auto baseren op de techniek van vandaag strookt niet met het vooruitstrevende imago dat het model heeft. Nissan wil daarom hard werken aan de volgende generatie accupakketten, waarmee de EV GT-R een reële mogelijkheid wordt.

Niet teleurstellen

Aan de baan bij de Monaco E-Prix schetste topman Guillaume Cartier het dilemma waar Nissan mee worstelt. De elektrische GT-R moet of een kleine en lichte accu hebben met hetzelfde bereik als vandaag de dag mogelijk is, of een accu met hetzelfde formaat als vandaag gebruikelijk is, maar met het driedubbele bereik. Voordat één van de die twee opties haalbaar is, komt er geen R36. De auto mag immers niet tekortschieten vergeleken met zijn voorganger:

"In werkelijkheid is de verhouding 1:3. Dus je kiest ervoor om ofwel een kleinere batterij te hebben om dezelfde output te hebben als vandaag, of je behoudt dezelfde en je kunt een output hebben die drie keer beter is. De uitdaging is dat GT-R een referentie heeft gecreëerd. Dus je kunt niet teleurstellen… deze naam is sterk. Beast is goed, het is iconisch. Je moet dus het beste van het beste zijn."

We zullen dus nog even moeten wachten op de nieuwe GT-R. Naar verwachting zal het eerste prototype in 2024 de weg op gaan. Vier jaar later moet de wagen productierijp zijn.