Prijs nieuwe Nissan Z maakt heel erg jaloers

De nieuwste telg van de Z-familie maakt wel heel erg hebberig. Helaas is de 400 pk sterke koopjesknaller niet voor ons bestemd.

Prijs nieuwe Nissan Z maakt heel erg jaloers

Na elf jaar 370Z werden we vorig jaar eindelijk verlost met de komst van de nieuwste telg van de Z-familie: de ietwat fantasieloos genaamde Z. De auto is echter geen nieuwe auto, maar een grondige evolutie van zijn voorganger.

De chassiscode is dan ook nog altijd Z34. In een tijd waarin steeds meer handgeschakelde sportieve coupe's verdwijnen was de Z alsnog zeer welkom. Helaas besloot Nissan dat de strenge Europese milieu- en geluidseisen teveel gevraagd waren.

Koopjesknaller

De nieuwe Z zet dus geen voet op het Europese vasteland, maar aan de andere kant van de wereld is de prijs van de wagen net bekendgemaakt. En die is toch best wel pijnlijk. In Japan tel je namelijk 5.241.500 voor de basisversie van de auto neer. Let wel, in Japanse yen. Omgerekend is dat een kleine 38.378 euro.

Daarmee komt de Z op een interessante plek in de markt: de auto is omgerekend immers maar ongeveer vierduizend euro duurder dan een tweeliter GR Supra. En dat met een 400 pk sterke drieliter twin turbo V6! Voor de duurdere S en ST-specificatie tel je 7 tot 10 mille meer neer. Voor diezelfde Supra 2.0 betaal je in NL overigens bijna het dubbele...

Nismo-pijpjes

Nissan gooit voor de goede orde meteen een fijne Nismo-optie in de aanbieding in de vorm van een verbeterde uitlaat. Het nieuwe systeem is lichter en iets luider dan de standaard pijpen, zonder dat je meteen compleet doof wordt. Het is ongetwijfeld de eerste van vele upgrades voor de nieuwe Z. Een echte Nismo-versie wordt bovendien al getest.

Grijze import

Helaas zullen we het in Europa dus zonder deze fijne, traditionele sportwagen moeten doen. Grote broer GT-R is helaas hetzelfde lot beschoren. Het is te hopen dat de grijze import een oplossing biedt, al zal dat door het gebrek aan EU-typegoedkeuring waarschijnlijk vrij lastig worden.

Met de BPM en CO2-taks van ons koude kikkerlandje in het achterhoofd is het bovendien misschien maar beter dat Nissan de EU links laat liggen. Niemand zit te wachten op een Z met een prijskaartje van zes cijfers.