Nissan stopt ontwikkeling verbrandingsmotor, behalve in Amerika

De Japanners trekken resoluut de stekker uit de ontwikkeling van nieuwe benzine en dieselblokken. De aankomende Euro 7 emissieregels zijn economisch niet haalbaar. Ook in ander markten zal de verbrandingsmotor langzaam uitgefaseerd worden, maar in de States blijft Nissan echter lekker doorknallen.

Nissan stopt ontwikkeling verbrandingsmotor, behalve in Amerika

De huidige generatie Nissan verbrandingsmotoren zal de laatste zijn, althans in Europa. Volgens het Japanse Nikkei heeft het merk besloten dat de aankomende Euro 7 emissienorm simpelweg te streng is. Er is simpelweg een te grote investering nodig op basis van de huidige technieken aan de normen te voldoen.

Nissan laat de Europese markt wat ontwikkeling betreft daarom maar links te laten liggen. De huidige generatie motoren zal z'n tijd uitdienen tot de invoer van Euro 7 in 2026. In andere markten laten de Japanners de huidige generatie met kleine updates doorgaan, vaak als onderdeel van een plug-in hybride aandrijflijn.

US of A

De grote en opvallende uitzondering op de regel is de Amerikaanse markt. De Yanks hebben ondanks de pogingen van milieubewuste president Joe Biden nog geen Euro 7-equivalent in de boeken staan. In het land van onbegrensde mogelijkheden is dus - hoe kan het ook anders- nog veel mogelijk.

Vooral in de lucratieve pickup-sector, die door de Amerikanen aangemerkt worden als "light trucks" en daardoor lakse eisen hebben, blijft Nissan vrolijk door ontwikkelen.

Europese invloeden

In Europa zet het bedrijf echter in op een volledig elektrisch aanbod, in een duidelijke breuk met de rest van de Japanse autoindustrie. Op aansturen van Toyota is het merendeel van de merken immers bezig met het realiseren van een waterstof infrastructuur.

Toyota is zelfs al druk bezig met de ontwikkeling van een waterstof verbrandingsmotor. Als onderdeel van de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance heeft Nissan echter meer Europese invloeden

Niksan

Voor de Nederlandse koper wordt het Nissan aanbod in 2025 niet veel saaier dan het al is. De grootste motor is tegenwoordig een geblazen 1,3 liter viercilinder, die alleen te vinden is in de Qashqai crossover. Gave modellen zoals de GT-R en de nieuwe Nissan Z zijn immers niet aan ons besteed.

Naast de Qashqai zijn alleen de Micra en Juke en de volledige elektrische Leaf en Ariya verkrijgbaar. Zonder enige spanning in het aanbod lijkt Nissan op weg hetzelfde lot als stalgenoot Mitsubishi te ondergaan. Laten we hopen dat de Japanners ons ongelijk kunnen bewijzen.

Nieuws
  • Nissan