Nissan geeft de Z een geslaagde facelift

Het model is nog niet eens uit, maar Nissan heeft de Z al voor ons gefacelift. Met een subtiele dwarsbalk is de in het oog springende gapende grille onschadelijk gemaakt.

Nissan geeft de Z een geslaagde facelift

Het is één van de allerlaatste relatief betaalbare sportwagens op de markt, maar de nieuwe Nissan Z is desondanks geen allemansvriend. Het retro-ontwerp van de 370Z-afstammeling valt niet bij iedereen even goed in de smaak. Vooral de gigantische vierkante grille in de neus was een controversieel design element.

Voorproefje

Nog voordat de auto op de markt is en tuners het probleem op kunnen lossen heeft Nissan zelf al een voorzet gegeven.

Bij de presentatie van de Fairlady Z, zoals de auto op de Japanse markt heet, was er namelijk een bijzonder oranje exemplaar op de stand op de Tokyo Auto Salon te vinden. De nogal onhandig genaamde Nissan Fairlady Z Customized Proto is een voorproefje van de mogelijkheden met de Z.

Z432

De verfraaide Z springt meteen in het oog door zijn gespleten grille. Hiermee aapt de auto de originele 240Z na, waarbij de grille gespleten werd door een elegante chromen bumper. Die referentie is uiteraard geen toeval: de Customized Proto is namelijk geïnspireerd op de meest zeldzame en hebberigmakende variant van zijn voorvader: de Z432 uit 1970.

Deze exoot combineerde de 160 pk tweeliter twin cam zescilinder van de Skyline GT-R met het lichtere chassis van de 240Z.

De benaming staat dus niet voor een 4320 cc motor, maar voor 4 kleppen per cilinder, 3 carburateurs en 2 bovenliggende nokkenassen. Voor homologatiedoeleinden werden er slechts 420 Z432s gebouwd. Het model was onmiddellijk te herkennen aan de gestapelde uitlaatsierstukken.

One-off

Met z'n verhoogde ducktail spoiler, witte letters op de banden, subtiele wielkastverbreders, zwarte accenten en gespleten uitlaatsierstukken doet de Customized Proto z'n best om op de Z432 te lijken.

De verwijzingen naar de oude racer zullen de gemiddelde koper ontgaan, maar de aanpassingen doen wonderen voor het uiterlijk van de Z. Helaas blijft het vooralsnog bij dit ene exemplaar. Nissan heeft nog geen concrete plannen om deze versie van de Z in productie te nemen.

Cargasm
  • Nissan, BH Auctions