Officieel: Nissan Z met twin turbo V6 en handbak

Na lang wachten is hij dan eindelijk hier: de laatste pure sportwagen van Nissan.

Officieel: Nissan Z met twin turbo V6 en handbak

Het heeft meer dan tien jaar geduurd, maar de vervanger van de 370Z is dan toch eindelijk gepresenteerd. De Z werd onthuld in New York, aangezien de VS een van de grootste markten voor de dikke sportwagen zal zijn. Ondanks het annuleren van de New York Auto Show kon Nissan niet anders dan de Z daar voor te stellen, met de presentatie verzorgd door Cody Walker, broer van F&F acteur Paul. Met de zevende generatie van de 'Z-car' gaat Nissan over op een doodsimpele benaming: de auto heet gewoon Z.

Twin turbo

Daar is een goede reden voor. In tegenstelling tot merken als Audi en BMW hecht Nissan nog waarde aan de betekenis van de cijfers in de typeaanduiding. Historisch gezien gaf de driecijferige combinatie altijd de cilinderinhoud in deciliters aan. Dat hielp vooral bij de marketing omdat het nummer (met uitzondering van twee generaties 300ZX) steeds hoger werd.

De nieuwe Z gaat er op inhoud echter op achteruit: de 3,7 liter natuurlijk ademende V6 uit zijn voorgang is vervangen door een drieliter. De VR30DDTT maakt zijn kleinere echter meer dan goed door de toevoeging van twee turbo's. Het vermogen komt uit op een gezonde 405 pk en 474 Nm. Die motor kennen we onder andere uit de Infiniti Q50.

Zelf roeren

Jawel, het kan nog. In een tijd waarin zelfs exclusieve merken als Aston Martin de ouderwetse handbak de rug toekeren biedt Nissan de Z standaard met een zesbak aan. De Amerikanen houden - gek genoeg - nou eenmaal van zelf roeren in sportieve wagens. Automaten hebben ze er immers al genoeg.

Voor mensen die toch te lui zijn is er alsnog een negentraps automaat. Uiteraard is de bak te bedienen met flippers aan het stuur. Het vermogen gaat zoals het hoort gewoon naar de achterwielen, waar een optioneel limited slip differentieel ervoor zorgt dat je er maximale acceleratie uit haalt.

Subtiel met retrosaus

De Z heeft qua uiterlijk veel overgenomen van het Z Proto concept. Zo te zien staat de auto op een aangepast platform van de 370Z en zijn er een hoop verwijzingen naar voorgangers uit de legendarisch Z-reeks. De daklijn en neus doen denken aan de 240Z, terwijl de achterlichten duidelijk een hoedtik zijn naar de Z32 300ZX. Verder is de Z een verademing met zijn subtiele lijnen en gebrek aan overdreven hoeken, vouwen en kieuwen. Zelfs met de uitlaten was Nissan terughoudend. Meer dan twee simpele ronde pijpen krijgen we niet. Kijken jullie mee, BMW?

Geen Europa

Helaas doet Nissan door de steeds strenger wordende emissie-eisen, CO2-boetes en de vaak enorm zware belastingdruk geen moeite om de Z naar het oude continent over te brengen. De auto grijs importeren kan natuurlijk wel, maar bereid je voor op een belachelijk hoge BPM-aanslag. Liefhebbers aan de andere kant van de grote plas moeten nog even wachten. In het voorjaar van 2022 komen de eerste Z's op de markt.

Nieuws
  • Nissan USA