Deze Datsun 240Z heeft een leuke verrassing onder de kap

Op zoek naar een nette Z met wat extra power? Kijk niet verder.

Deze Datsun 240Z heeft een leuke verrassing onder de kap

De Datsun 240Z is met recht een klassieker te noemen. Het model was een van de eerste serieuze pogingen vanuit Japan om de strijd aan te gaan met traditionele Italiaanse en Britse sportwagens. De E-Type-achtige zescilinder sportcoupe zette Datsun (en later Nissan) definitief op de kaart op de internationale markt.

Dat was bijna aan het merk voorbij gegaan: dankzij Nissan-official Yutaka Katayama werd een blunder voorkomen door de naam op het laatste moment te wijzigen van het fleurige 'Fairlady' naar het stoere 240Z. Met de betere badge op de kont werd de Datsun al snel een populaire optie in sportwagenland.

Dikke verrassing

Iets dat minstens zo populair was, was het aanpassen van de 240Z. De auto had met zijn 151 pk sterke zes in lijn destijds meer dan voldoende vermogen, maar het smaakte naar meer. Het duurde niet lang voordat allerlei motoren hun weg vonden naar de kleine Japanse coupe. Een van de gangbare opties is de bekende Chevrolet smallblock V8. En dat is nu precies waarmee dit exemplaar uit 1972 uitgerust is.

Corvette

Volgens aanbieder carenthusiast is de 5,7 liter achtcilinder afkomstig uit een Corvette en levert het blok maar liefst 350 pk. Meer dan voldoende in een autootje dat origineel zo'n 1100 kilo op de weegschaal legde. Het vermogen wordt naar de achteras gestuurd door een drietraps GM Turbo-Hydramatic automaat.

Rijdersauto

Ondanks de zware V8 en automaat moet de Datsun volgens de verkoper een echte rijdersauto zijn met een goede gewichtsverdeling. De motor is namelijk zo ver mogelijk achterin gelegd zonder het schutbord aan te passen. Mocht je dus geen fan zijn van Detroit steel dan kun je er altijd weer een originele Nissan L24-motor in bouwen.

De pocket rocket moet €24.950 op gaan leveren, maar bieden mag. Het hoogste bod staat nu op 21.000 euro. Zin in een brute sleeper of juiste een nette basis voor een restauratie? De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • carenthusiast via Marktplaats