Perfectie: gerestaureerde Jaguar E-Type 2+2 uit 1973

Restaureren betekent normaliter dat een auto naar originele staat gebracht wordt. In dit geval heeft de restaurateur een stapje extra gezet waardoor de Jaguar E-Type net wat beter is dan de rest.

Een beetje E-Type kost je tegenwoordig meerdere ribben uit je lijf. En dan hoeft hij nog niet eens in perfecte staat te zijn. Als je dan zo'n model hebt gekocht dat wat deukjes en roest heeft, dan is het zeker het geld waard om hem wat extra liefde te geven. De eigenaar van deze E-Type deed dat door hem naar de specialisten van E-Type UK te brengen. De heren aldaar maakten van een gehavende E-Type een versie als geen andere.

Om te beginnen stripten de specialisten de hele auto tot het naakte metaal en hebben ze met de hand alle deukjes en andere problemen gerepareerd. Daarna gooiden ze de motorkap weg en vervingen hem voor een handgemaakte aluminium versie, dit om gewicht aan de voorkant te besparen. Daarna namen de heren het verfpistool in de hand en spoten de auto in Opalescent Gunmetal. De buitenkant was klaar en strakker dan ooit.

Aan de binnenkant was nog wat werk te doen. Daar is het hele interieur voorzien van een laag leer in Oxblood Red. Ook plaatsten de restaurateurs een houten stuurwiel en moderne veiligheidsgordels met een retro-look. Het originele stereosysteem kreeg een update en is onderhuids geheel vernieuwd waardoor hij nu ook bluetooth ondersteunt. 

Onderhuids kreeg de Jag nog meer liefde. De hele V12 is uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd met nieuwe elektronische injectie, een verbeterd koelsysteem en grotere gasklephuizen waardoor de motor beter kan ademen en meer paarden produceert. De versnellingsbak is versterkt en het uitlaatsysteem is opnieuw gemaakt van RVS voor een lekker geluid. Ook de vering en de remmen zijn gemoderniseerd- met nieuwe onderdelen om de auto een betere wegligging te geven. Het geheel is afgewerkt met 16 inch Turino-velgen en LED-verlichting. 

Dit project werd door E-Type UK uitgevoerd voor een welvarende klant die de auto bij hen aanbood. Hoeveel het hele proces heeft gekost is niet bekend gemaakt, maar de auto was het ongetwijfeld waard.