Toyota zet door met GR Corolla waterstofracer

Akio Toyoda en zijn team blijven driftig schaven aan de innovative GR Corolla op waterstof. Binnenkort zal het Toyota-opperhoofd achter het stuur kruipen voor de derde race van de bijzondere machine.

Toyota zet door met GR Corolla waterstofracer

Terwijl de grote spelers in de Europese autoindustrie over elkaar heen vallen om het meest ambitieuze elektrische overgangsplan te presenteren, blijven ze in Toyota City nog lekker nuchter. Onder de persoonlijke supervisie van CEO en erfgenaam Akio Toyoda werkt de grootste autofabrikant ter wereld al enige tijd stug door aan de traditionele verbrandingsmotor. Daarbij zet de Japanse autogigant niet in op synthetische e-fuels, maar op waterstof.

Super Taikyu

De waterstofracer is gebaseerd op de Corolla, maar is uitgerust met de 1,6 liter turbo driecilinder uit de GR Yaris rallyspecial. Het injectiesysteem is aangepast om waterstof vanuit vier tanks naar de motor te voeren. Het blok is bovendien intern versterkt om de hogere druk en temperatuur die het verbranden van waterstof met zich meebrengt te doorstaan. In juni maakte de wagen zijn competitieve debuut tijdens een 24-uurs race op Fuji Speedway, onderdeel van de Super Taikyu-serie. Ondanks enkele kinderziektes wist de auto de race te finishen.

Flinke verbeteringen

De ontwikkeling van Toyota's waterstofmotor staat bepaald niet stil. Al bij de tweede race op het circuit van Autopolis waren er flinke verbeteringen doorgevoerd. Een beter begrip van het verbrandingsproces en een kortere race (5 uur) maakten het mogelijk om de ECU te herprogrammeren.

Met een minder conservatieve tune wist Toyota het vermogen tot 90% van de benzineversie op te krikken (235 pk). Voorheen was dit nog 80%. Naast meer vermogen en een betere gasrespons werd de duur van het tankproces verkort van vijf naar drie minuten. Ook op Autopolis wist de auto de race uit te rijden, 27 ronden achter de winnende McLaren 720S GT3.

Suzuka

Voor de derde race op Suzuka afgelopen weekend had het team van Toyota nog meer verbeteringen doorgevoerd. Het vermogen van de waterstof Corolla werd gelijk getrokken met dat van een vergelijkbaar model op benzine. Bovendien werd de tanktijd met nog een minuut verkort. Net als op Fuji deed Toyota CEO Akio Toyoda als een van de coureurs dienst tijdens de vijf uur lange race op het Grand Prix-circuit. Wederom haalde de Toyota de eindstreep, dit keer als 42ste van de 45, 47 ronden achter de winnende Aston Martin Vantage GT3.

Complete infrastructuur

Toyota stopt niet bij het simpelweg testen en verbeteren van de waterstof verbrandingsmotor. Het concern wil een volledige, CO2-neutrale waterstof infrastructuur op gaan zetten om het kostbare goedje naar het circuit - en uiteindelijk de consument - te krijgen. De GR Corolla zal daarom in Suzuka gaan rijden op waterstof geproduceerd in Australië en vervoerd door een speciaal schip van Kawasaki Heavy Industries, trucks op biobrandstof en kleinere elektrische vrachtwagens met waterstofcellen.

Het systeem staat nog in de kinderschoenen, maar Toyota hoopt via het raceprogramma meer medestanders te vinden om een CO2-neutrale samenleving gebaseerd op waterstof te realiseren. Aangezien de Japanners samen met Porsche de enige fabrikanten zijn die een poging doe om de verbrandingsmotor te redden kunnen we dat alleen maar toejuichen