Honda kapt met waterstof: Clarity Fuel Cell gaat met pensioen

Honda zet een punt achter de waterstofauto. Door tegenvallende cijfers gaat de Clarity uit productie.

Honda kapt met waterstof: Clarity Fuel Cell gaat met pensioen

Van alle kanten blijven we maar horen dat elektrisch de toekomst is, maar met accu's alleen loop je tegen de nodige problemen aan. Denk alleen al maar aan de lange laadtijden. Met behulp van een waterstof brandstofcel probeert Honda al decennia de tekortkomingen van BEV's te ondervangen. De brandstofcel levert de stroom aan de elektromotoren en kan met een waterstofpomp eenvoudig bijgetankt worden.

FCX

In 2008 zette het merk de eerste serieuze stap met de FCX Clarity, de eerste commercieel verkrijgbare FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle). Verkopen deed Honda echter niet. De FCX was alleen verkrijgbaar onder een leaseconstructie in Japan, Europa en het zuiden van Californië. Voor $600 per maand stond de auto bij je op de oprit.

Tweede generatie

De 130-pk sterke FCX Clarity hield het vol tot 2014. Twee jaar later stond de tweede generatie klaar om het stokje over te nemen. De Clarity leverde slechts 8 pk meer, maar het rijbereik was sterk verbeterd van 372 naar 589 kilometer. Zo werd de auto in een klap de meest efficiënte FCEV ooit getest door de Amerikaanse EPA. Naast de FCEV volgden een volledig elektrische en plug-in hybride variant van het model.

Opgedroogd

Ondanks al die innovatie en klinkende cijfers gaat Honda echter niet verder met het waterstof-project. Door de beperkte beschikbaarheid van waterstof pompstations en de hoge leaseprijzen is de vraag naar de Clarity zo goed als opgedroogd. De auto kreeg in oktober van vorig jaar nog een update, maar in 2022 wordt de stekker er definitief uit getrokken.

Herstructurering

De ondergang van de Clarity is onderdeel van een grote herstructurering van Honda's modellengamma. Modellen die niet genoeg opleveren worden onherroepelijk weggesneden. De Sayama-fabriek nabij Tokyo waar de Clarity gebouwd wordt gaat zelfs volledig op slot. Daarmee komt ook een einde aan de productie van de Legend sedan en de Odyssey MPV.

Focus op elektrisch

Met het opgeven van de Clarity geeft Honda toe dat waterstof geen plaats heeft in de huidige markt. Een opvolger voor de Clarity Fuel Cell komt er namelijk niet. In plaats daarvan richten de Japanners hun pijlen op een nieuwe generatie puur elektrisch auto's. De guitige Honda e is daar het eerste voorbeeld van. We zijn dus weer een merk kwijt aan de groeiende EV-religie. Gelukkig heeft aartsvijand Toyota hele andere plannen.

Nieuws
  • Honda