BMW toont eerste X5 op waterstof

Dat de toekomst vooral voor alternatieve aandrijflijnen is, daar zijn fabrikanten het wel over eens. Welke dat precies zijn? Dat is nog een open vraag. Daarom toont BMW een X5 op waterstof.

BMW X5 Waterstof

De auto krijgt de naam i Hydrogen NEXT mee, en is een resultaat van de techologische samenwerking tussen BMW en Toyota. Laatstgenoemd heeft met de Mirai al een (soort van) productieauto met een brandstofcel op de markt.

BMW kiest voor een X5 omdat het verwacht in 2022 de volgende generatie brandstofcel-elektrische aandrijfsystemen te presenteren in een auto op basis van de huidige BMW X5, die in beperkte aantallen wordt geproduceerd. Voor een waterstofauto uit München die u echt bij de dealer kunt kopen hoeft u helemaal uw adem niet in te houden: BMW Group biedt op zijn vroegst in 2025 waterstofauto’s aan, maar de timing hangt af van de vraag uit de markt en de algemene omstandigheden. Ofwel: het kan ook 2026, 2027 of 2032 worden.

Uiterlijke wijzigingen

Specificaties geeft BMW niet, wel vertellen ze voluit wat er allemaal anders is aan deze X5: aan de voorzijde van de auto ziet u het kenmerkende BMW i Blue patroon op de motorkap. Dit patroon komt in driedimensionale vorm terug in de luchtinlaten. De vorm en kleur van het patroon vormen een dynamische golf over de voorzijde en flanken van de in Mineralweiß uitgevoerde carrosserie, aldus de Lilahosen van het merk. De detaillering op de lichtmetalen wielen biedt verdere bevestiging van de BMW i genen van het model.

Het innovatieve karakter van de ontwikkelingsauto schijnt ook door aan de achterzijde, dankzij de BMW i Blue elementen op de diffusor. De afgesloten vormgeving, want uitlaatpijpen ontbreken, benadrukt dat het aandrijfsysteem van de auto geen lokale emissie produceert.

Nou mooi. In de komende jaren, waarin volop achter de schermen ontwikkeld wordt, hebben de oliebedrijven in ieder geval volop de tijd om waterstoftankstations neer te zetten. Want die zijn er nog niet bepaald in overvloed. Onderstaande video legt u de tech achter de waterstof-X5 uit.