Shell bouwt waterstoftankstations in Nederland

Oliegigant Shell start met de bouw van vier waterstoftankstations in ons land. Het is nog maar het begin, want de benzineverkoper zet hoog in op een groter netwerk waar het gas getankt kan worden.

Shell heeft vandaag laten weten dat ze (eindelijk) beginnen met een dekkend netwerk aan waterstoftankstations in Nederland. Van de eerste vier komen er drie in de Randstad te liggen: twee in regio Amsterdam en één in Den Haag. De laatste komt in Pesse, een Drents dorp met 1800 inwoners. De bedoeling is dat er op deze locaties uiterlijk begin 2020 waterstof getankt kan worden.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de oliegigant de overgang van olie naar stroom omarmt. Het bedrijf investeert al hevig in verschillende takken van de elektrische auto-industrie. Daarnaast plaatst het in rap tempo laadpalen bij hun bestaande tankstations en tekende het vorig jaar een pact met andere energieleveranciers en grote autofabrikanten waaronder Toyota, BMW en Daimler.

Met de aanleg van de waterstoftankstations komt de levensvatbaarheid van de elektrische auto die niet uren hoeft op te laden weer een stap dichterbij. Ook zal Shell-CEO Marjan van Loon blij zijn met de extra tankstations, haar auto rijdt immers op het nu onvindbare waterstofgas. Overigens zijn de vier nieuwe waterstoftankstations nog peanuts als we kijken naar Duitsland. Daar moeten er eind dit jaar 100 staan en het doel is om het aantal te laten groeien naar 400 in 2023. 230 hiervan zullen dan van de Schelp zijn.