Dit is de geheel nieuwe BMW X5

BMW presenteert alweer zijn vierde generatie X5, en hij is ruimer dan ooit. Maar grootmoeder, wat heeft u grote nieren!

Allereerst het formaat: de X5 meet 4,92 meter in de lengte, is een volle 2 meter breed (RIP mensen in een oude krappe parkeergarage) en 1,75 meter hoog. Aan de voorzijde kan je niet om de enorme X7-geïnspireerde grille heen: kennelijk was het nodig om de unit nog tot voorbij de vouw van de motorkap door te tekenen. Sowieso verlaat BMW de recente gewoonte om lampen aan te laten sluiten op de grille: voor het eerst in tijden wordt er niet meer exclusief in de breedterichting getekend. Achteraan gebeurde dit wel: hier vallen de zeer ver doorgetrokken en afgeplatte achterlichtunits direct op. Tot genoegen van ene K. de Vies rusten er air flaps in de grille.

De keuze in wielen varieert van 18 tot 22 inch, om de draaicirkel binnen de perken te houden monteerde BMW eveneens een meesturende achteras. U zou haast de indruk krijgen dat er voor het besturen van de nieuwe X5 een groot rijbewijs nodig is, maar nee: de lichtste X5 weegt 'slechts' 2.060 kg, ver verwijderd van de 3,5 ton die u met uw B-rijbewijs in beweging mag zetten.

BMW levert bij de marktintroductie een drietal motoriseringen, allemaal zescilinders:

  • BMW X5 xDrive30d - 265 pk / 620 Nm
  • BMW X5 xDrive M50d - 400 pk / 760 Nm
  • BMW X5 xDrive40i - 340 pk / 450 Nm

De X5 xDrive50i met V8 (462 pk) gaat aan Europa voorbij. In een later stadium wordt het aanbod naar onderen aangevuld met viercilinder-motoren, natuurlijk mag een X5M evenmin ontbreken.

Vanaf het najaar komt de X5 er met een derde zitrij. Klanten die veel kinderen te vervoeren hebben hoeven daarom niet uit te wijken naar andere aanbieders, of the wachten op de nog grotere X7. Ook nieuw is een optioneel off road package, speciaal voor die anderhalve ziel die besluit met zijn X5 het asfalt te verlaten.

De nieuwe X5 (codenaam G05) zit uiteraard tjokvol met de nieuwste tech, waaronder het geheel nieuwe digitale dashboard. Klanten krijgen voor het eerst de mogelijkheid onderdelen van een glaslaag te laten voorzien: zo kan de versnellingshendel en/of de startknop in glas omwikkeld worden, een esthetische ingreep die we al van bijvoorbeeld Aston Martin kennen.

BMW Nederland zet de nieuwe X5 vanaf november 2018 in de showroom, daarmee is het alweer de vierde X5 in slechts 18 jaar tijd. Koreaanse toestanden, maar kennelijk zijn de Duitsers van mening dat je in dit segment niet weg komt met de gangbare levenscyclus van 8 jaar.