Toyota probeert verbrandingsmotor te redden met waterstof-racer

Een aangepaste Corolla moet bewijzen dat er alternatieven zijn voor de steriele elektrische toekomst. Met CEO Akio Toyoda aan boord reed de wagen een 24-uurs race uit op Fuji Speedway.

Toyota probeert verbrandingsmotor te redden met waterstof-racer

Van alle kanten horen we dat het leven van de verbrandingsmotor op z'n einde loopt. Elektrisch is de toekomst, brandstofmotoren zijn achterhaald, smerig en gevaarlijk voor de planeet. Bij Toyota denken ze er echter anders over.

Met een Toyota Corolla racewagen op waterstof probeert de autogigant aan te tonen dat er wel degelijk een toekomst is voor de ouderwetse Otto-motor. De auto heeft namelijk geen brandstofcel en elektromotoren, maar de 1,6 liter turbo driecilinder uit de GR Yaris.

Vloeibare waterstof

De Corolla werkt in principe niet anders dan een normale benzineauto. De verschillen zitten in de opslag van vloeibare waterstof, een aangepast ontstekingssysteem en het intern versterken van de motor om de extra druk aan te kunnen.

Met behulp van moderne directe injectie kan een waterstofmotor 15% meer vermogen opleveren dan dezelfde motor op benzine, zonder CO2 uit te stoten. Het nadeel is echter een hoger verbruik.

Niet vlekkeloos

Vooral dat laatste speelde de Toyota racer parten tijdens de Super Taikyu Fuji Super TEC 24 Hour Race op 22 en 23 mei. De wagen stond namelijk vier van de vierentwintig uur in de pits om bij te tanken.

In totaal had de Corolla 35 stops nodig, vijftien meer dan de gemiddelde normale auto. Naast de dorstige motor kreeg Toyota te maken met allerlei technische issues, waardoor acht uur verloren ging. Uiteindelijk haalde de auto echter toch de finish.

Akio Toyoda

Toyota-topman Akio Toyoda was een van de mannen die achter het stuur van de unieke Corolla mocht plaatsnemen. De CEO is bijzonder positief over de prestaties van zijn team, ondanks alle problemen.

In een video verklaart hij volledig in te willen zetten op waterstof-verbrandingsmotoren. Niet alleen om CO2-neutraliteit te bereiken, maar ook om zijn industrie te beschermen. Zonder de verbrandingsmotor zouden er volgens Toyoda bovendien 1 miljoen banen verdwijnen in Japan.

Stille toekomst

Naast de economische en ecologische voordelen is er voor ons petrolheads nog een reden om Toyota aan te moedigen: geluid. Een V12 op waterstof klinkt namelijk nog net zo goed als een op benzine. Dankzij de Japanners hoeft de toekomst niet fluisterstil te zijn. We wensen ze alle succes toe.

Autosport
  • Toyota
  • Toyota, Toyota Times