Zwitserland durft wél voor waterstof te kiezen

Het Zuid-Koreaans Hyundai is een van de handvol autofabrieken die nog in waterstof investeert. De Koreanen hebben een truck op het magische gas ontwikkeld en Zwitserland krijgt een flinke lading van die elektrische vrachtwagens.

Hyundai waterstof

Terwijl heel Europa voor zware batterijen kiest is er een kleine Alpenvesting die dapper stand houdt tegen de onderdrukking van de Elon Muskigen. In Zwitserland kiest men voor het lichte waterstofgas als houder van elektriciteit. Een supermarktketen uit het land krijgt binnenkort de eerste lading van tien elektrische trucks die een brandstofcel en gastanks hebben in plaats van duizenden kilo's aan batterij.

Hyundai levert in de komende vijf jaar maar liefst 1.600 H2 Xcient voor de toelevering van supermarkten in Zwitserland. In plaats van uren aan een laadpaal, vullen de tanks van een waterstofaangedreven voertuig zich in een paar minuten. Iets wat ook het Amrikaanse Nikola probeert, maar daar zijn zij in tegenstelling tot Hyundai kennelijk niet zo succesvol in.

In de H2 Xcient trucks zitten twee parallel gemonteerde brandstofcellen van 95 kW. In de zeven waterstoftanks past 34 kilogram van het samengeperste gas. Hyundai voorspelt dat het niet meer dan twintig minuten duurt om de tanks te vullen met gas. Daarna heeft de truck weer 400 kilometer rijbereik.

Volgens de Koreaanse fabrikant bespaart elke truck die op waterstof rijdt in plaats van op diesel jaarlijks 65 ton CO2. Daarbij moet de waterstof uiteraard wel op een milieuvriendelijke manier worden opgewekt. Met name dat laatste is een obstakel dat nogal eens genoemd wordt om de overstap naar het gas niet te maken.