Toyota geeft dikke korting op nieuwe Mirai

Het nieuwe waterstofwapen van Toyota is een stuk goedkoper uitgevallen. De nieuwe Mirai is maar liefst €15.000 goedkoper dan zijn voorganger, wordt gratis afgetankt en ziet er ook nog eens een stuk beter uit.

Toyota geeft dikke korting op nieuwe Mirai

In de storm van hybrides en puur elektrische auto's vergeten we ze vaak: waterstofauto's. Bij Toyota zijn ze er echter nog flink mee bezig. De nieuwe Mirai moet een doorbraak opleveren voor commercieel verkrijgbare waterstof fuel cell voertuigen. Naast verbeteringen op het gebied van efficiency en verfjining ziet de nieuwe Mirai er ook nog eens goed uit.

Drie tanks

In basis is de Mirai een elektrische auto, maar de stroom wordt opgewekt door het verbranden van waterstof in een fuel cell. Dat betekent dat de auto in theorie niet aan de stekker hoeft. Als je een waterstofpomp kunt vinden kun je de Mirai net als een normale brandstofauto gewoon in een paar minuten voltanken. Geen geouwehoer met een elf uur lange laadtijd dus. Met volle tanks (dat zijn er drie) kan de Toyota volgens de WLTP-cyclus 650 kilometer ver komen. Volgens Toyota is dat een toename van 30 procent vergeleken met het uitgaande model.

Toyota Tankservice

Aangezien het moeilijk kan zijn om bij een van de weinige waterstofpompen te komen met een lege auto biedt Toyota een volledig verzorgde tankservice aan. Je Mirai wordt dan kosteloos door Toyota bij huis of kantoor opgehaald, afgetankt en weer teruggebracht. De service is onderdeel van de Mirai Launch Edition. Voorwaarde is dat je binnen een straal van 50 kilometer van een van de vijf Nederlandse waterstofpompen woont.

Rijdynamiek

Naast het bieden van eens schone, verantwoorde en duurzame ervaring wil Toyota met de Mirai ook meer beleving creëren. Het moet afgelopen zijn met het stigma dat waterstof of elektrisch iets voor saaie mensen is, zo stelt Chief Engineer Yoshikazu Tanaka: “We willen dat klanten de Mirai aanschaffen omdat het een zeer aantrekkelijke auto is, ongeacht de aandrijving. De prestaties en rijdynamiek moeten de bestuurder een geweldig goed gevoel geven. En natuurlijk hopen we dat de Mirai een belangrijke bijdrage zal leveren aan de realisatie van een samenleving gebaseerd op waterstof."

Tanaka-san heeft dit gerealiseerd door de Mirai te baseren op het platform van de Lexus LS. Met een laag zwaartepunt, geavanceerde onafhankelijke ophanging en achterwielaandrijving moet de Mirai dus ook op een B-weggetje interessant zijn.

Stuk goedkoper

De Mirai staat gepland voor een introductie in maart volgend jaar. De prijslijst begint bij 65.995 euro, 15.000 lager dan verwacht. Op de zakelijke markt valt de auto in de laagste bijtellingscategorie van 12%. Doordat de bijtelling berekend wordt over de volledige aanschafwaarde en niet tot 40.000 euro zoals bij een volledige EV komt de Mirai op een bedrag van 241 euro per maand.