Kijk dan, als je durft: de nieuwe Lexus LS

Wat moeten we hier nu van vinden? De LS heeft een groot marktaandeel, dus misschien zitten wij er naast. Maar goed, het juiste oordeel is niet afhankelijk van een meerderheid. Daarom, op eigen risico, de nieuwe Lexus LS.

Het lijkt op een auto die uit zijn voegen spat, een bijna-explosie die ternauwernood voorkomen kan worden door een ingenieus netwerk van flosdraad in het gapende gat waar een grille had moeten zitten. Maar het is dus de nieuwe Lexus LS. Een hernieuwd meesterwerk, zo begrijpen wij over de auto die tien jaar geleden zijn laatste grote update kreeg. Volgens Lexus zal de Mercedes S-concurrent die de LS is, veelbelovend zijn: "[it will] reset the luxury benchmark in the same way the original LS did in 1989". 

Ja, want dat herinneren we ons nog heel goed. Oh wacht. Hoewel. Reed Tony Soprano daar samen met neef Christopher in de eerste aflevering van The Sopranos niet een wanbetaler mee kapot? Ok, puntje erbij voor de LS dan. Verder kunnen we wel doen alsof het design geweldig is, maar de LS ziet er niet uit. Alle stylingfouten van de voorgaande LS zijn onder het kopieerapparaat gelegd, drie keer uitvergroot en toen op de autoshow van Detroit getoond. 

We may mock, maar de LS-serie heeft in Amerika een geweldig marktaandeel in het premiumsegment. Alleen Mercedes is groter. Dan begrijp je wel dingen. Misschien dat de laatste LS de positie in de markt wel weet te verstevigen. Om tenminste één reden zouden we dat begrijpelijk en terecht vinden: de nieuwe LS is lichter dan zijn voorganger. Lexus wist er negentig kilo en wat millimeters in de hoogte vanaf te schaven. Dat is mooi, want gewicht is killing, de meeste merken stoppen er vrolijk pondjes bij en Lexus kan een betere wegligging wel gebruiken. 

Voorts zit de nieuwe LS wel tjokvol techniek. De consument mag zich verheugen op actieve antirolstangen, stoelen met meer standjes dan uw onderbuik kan bedenken en hightech maar poepsaaie voetgangerbeschermingsdingen. En toch steekt het. Want wees nu heel eerlijk: Lexus blijft een copycat. Heb je bijvoorbeeld dat interieur gezien? Rechtstreeks gejat van het beste interieur dat momenteel verkrijgbaar is, dat van de Mercedes S. Overschrijven loont gewoon. Maar goed, laten we nu onze handen stukklappen voor de typische Consumentenbondwinnaar die de nieuwe LS lijkt.*

*Lijkt. Niemand heeft 'm vooralsnog gereden, dus misschien doet het weggedrag alles vergeten en is dit meer dan derderangswasmiddel met extra Ariel-imitatie. Een niet nader te noemen M. Goes zit nu al te fappen, dus wie weet.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed4365e3ebf6', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });