Verrassing! Grand Prix van Japan afgelast

We praten er al maanden over, maar de kogel is nu eindelijk door de kerk: dit jaar zal de Grand Prix op Suzuka niet plaats kunnen vinden.

Verrassing! Grand Prix van Japan afgelast

Het zoveelste slachtoffer in de staart van de kalender is bekend: Japan zal ook dit jaar geen Grand Prix organiseren. Vanwege 'aanhoudende moeilijkheden' rondom de COVID-19 pandemie heeft de Japanse overheid besloten de race op Suzuka niet door te laten gaan. Het besluit komt slechts een week na het afronden van de Olympische Zomerspelen. Tijdens dat evenement bleven de besmettingscijfers stijgen tot boven eerdere pieken in januari en mei. De overheid zou het risico van nog een groot evenement met veel reisbewegingen niet willen nemen.

Flinke gaten

Door de zoveelste geannuleerde race in de slotfase van het seizoen komt de Formule 1 flink onder druk te staan. Met de Grand Prix van Turkije en Mexico op losse schroeven dreigen er twee grote gaten te vallen in de kalender. Tussen Rusland en Amerika zit een dikke maand, gevolgd door drie weken tot de waarschijnlijk uitgestelde race in Brazilië. Vervolgens is er door het wegvallen van Australië wederom een maand tussen Brazilië en Saoedie Arabië ontstaan.

Wir schaffen das

De Formule 1 toont zich echter strijdlustig: "De Formule 1 werkt nu aan de details van de aangepaste kalender en zal de definitieve details in de komende weken aankondigen. F1 heeft dit jaar, en in 2020, bewezen dat we ons aan kunnen passen en oplossingen kunnen vinden voor doorlopende onzekerheden en is blij met het niveau van interesse dat andere locaties hebben getoond om Formule 1 evenementen to organiseren dit jaar en in de toekomst."

Midden-Oosten

Het vinden van alternatieven zal echter niet zo eenvoudig zijn als de sport hier afschildert. Aangezien uitstapjes naar Amerika en Brazilië nog steeds op de planning staan is het niet praktisch om een Europees circuit zoals de Nurburgring, Jerez of Hockenheim toe te voegen.

De enige reële opties liggen in het Midden-Oosten. De circuits van Qatar, Koeweit en Dubai hebben allemaal de juiste papieren om een F1-race te kunnen organiseren, al zal het logistiek een flinke uitdaging worden. Een race op een van die circuits zou prima voor het evenement in Saoedi Arabië passen, maar of er tussen Rusland en Amerika ook ruimte is durven we niet te zeggen. We gaan het meemaken.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool