F1 kalender update: Brazilië vraagt uitstel

Als het aan de gouverneur van Sao Paulo ligt gaat de race ondanks alle coronaperikelen gewoon door, hij vraagt de Formule 1 alleen om een latere datum.

F1 kalender update: Brazilië vraagt uitstel

De F1-kalender voor 2021 is nog altijd niet rond. Door het wegvallen van Vietnam, China, Canada, Singapore en Australië ziet het er vooral voor de laatst fase van het seizoen somber uit. Vanwege de aanhoudende coronacrisis staan de Grand Prix van Turkije, Japan, en Mexico op de tocht en is de door Albert Park leeg gelaten datum op 19-21 november nog steeds niet opgevuld. Zelfs de Grand Prix van Amerika is geen garantie, ondanks de soepele regels in de staat Texas. Bij één van de meest zwaar getroffen landen staan de lichten echter gewoon op groen.

Gatenkaas-kalender

Brazilië kent volgens de WHO na de VS het hoogste aantal doden als gevolg van de pandemie. Gezien de grootte van het land is dat eigenlijk ook geen verrassing, maar in het huidige klimaat worden vaak minimale risico's genomen. Toch zal de Grand Prix gewoon met volle tribunes plaatsvinden, de enige eis is een verplicht mondkapje.

De beslissing van de Braziliaanse overheid komt de Formule 1 bijzonder goed uit: zonder Interlagos zou er tussen de Grand Prix van Amerika en de Grand Prix van Saoedi Arabië een gat van meer dan een maand vallen wanneer Mexico afgelast zou worden. Vanwege de situatie in Turkije en Japan zou dat de tweede keer in twee races zijn: tussen Rusland en Amerika zit immers ook al een maand.

Toch uitstel

Ondanks de positieve geluiden komt er vanuit Sao Paulo toch nog een klein verzoekje. De gouverneur van de miljoenenstad heeft de Formule 1 gevraagd de race een week uit te stellen naar het weekend van 12-14 november. Door de aanpassing zal de race samenvallen met een nationale feestdag die het uitroepen van de Braziliaanse republiek viert.

Een driedaags weekend is volgens de Brazilianen een beter tijdstip om de Grand Prix te organiseren. De sport heeft nog niet gereageerd, maar we nemen aan dat de aanpassing een kleine moeite is. Na Brazilië is er immers nog steeds een lege plek, dus er is ruimte genoeg. Pas op 3-5 december landt het F1-circus op de straten van Jeddah in Saoedi Arabië, al meldt de officiële Formule 1 site nog even fijntjes dat het circuit nog niet goedgekeurd is door de FIA. Wordt dus vervolgd.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1