Grand Prix van Turkije opnieuw op de tocht door quarantaineregels

Istanbul Park komt voor de tweede keer in de problemen door het coronabeleid van de Britse overheid. Door strenge quarantaineregels dreigt de race opnieuw in het water te vallen.

Grand Prix van Turkije opnieuw op de tocht door quarantaineregels

De chaos ronde de F1-kalender van 2021 blijft aanhouden. Vanwege de coronapandemie heeft de sport sinds de afgeblazen Grand Prix van Australië vorig jaar het Europese continent niet meer verlaten. Het organiseren van races in Europa, Rusland en het Midden-Oosten ging tot nu toe prima, maar de Formule 1 blijft met een zorgenkindje zitten. De Grand Prix van Turkije keerde samen met Imola terug in 2020 als vervanger voor de afgelaste overzeese races, maar het evenement ligt opnieuw onder vuur.

Poging twee

Dit jaar stond het circuit niet op de planning, maar werd het naar voren geschoven om de GP van Canada te vervangen. Helaas voor de Turken werd het land kort voor de Grand Prix op de rode lijst gezet van de Britse overheid. Aangezien zeven van de tien teams in Engeland gebaseerd zijn kon de race niet doorgaan. Toen de Grand Prix van Singapore een nekschot kreeg stond Istanbul Park echter weer vooraan in de rij als invaller. Het aantal besmettingen was inmiddels gedaald, en de locatie kwam goed uit.

Rode lijst

De nieuwe datum voor de GP van Turkije staat gepland op 3 oktober. De Britse overheid gooide echter recent op exact dezelfde manier als in mei opnieuw roet in het eten. Turkije is namelijk weer op de rode lijst gezet. Dat betekent tien dagen quarantaine voor mensen die naar het land afgereisd zijn. Met de Grand Prix van Japan (losjes) gepland op 10 oktober is dat echter geen optie. Mocht Japan alsnog van de kalender vallen, dan is zelfs de stilletje geplande extra race in Amerika geen optie. De datum voor een tweede Grand Prix op de Circuit of the Americas zou namelijk 17 oktober zijn.

Herfststops

Het is dus te hopen dat de situatie in Turkije de komende tijd verbetert. Mocht dat niet zo zijn, dan kunnen we nog wel eens de eerste 'herfststops' in de geschiedenis van de sport gaan meemaken. Na de Grand Prix van Rusland op 26 november ontstaat immers een groot gat zonder Turkije en Japan: pas op 24 oktober wordt de Grand Prix van Amerika verreden.

Na de race op COTA wordt het ook moeilijk, aangezien Mexico de tweede nieuwkomer is op de shit list van het Verenigd Koninkrijk. De race in Mexico City gaat vooraf aan de Braziliaanse Grand Prix en het lege weekend achtergelaten door de opnieuw bij het vuil gezette GP van Australië. Aangezien de situatie in Brazilië ook niet bijzonder rooskleurig is ziet het er bijzonder slecht uit voor het einde van het seizoen. Twee gaten van vier weken tussen Rusland, Amerika en Saoedi Arabië zullen het schema flink in de war schoppen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool