Lewis Hamilton: 'Volgens mij heb ik long COVID'

De vermoeidheid en duizeligheid die hij op het podium in Hongarije voelde hebben volgens Lewis een duidelijke oorzaak: hij zou nog steeds last hebben van de coronadiagnose van vorig jaar.

Lewis Hamilton: 'Volgens mij heb ik long COVID'

Het was even schrikken voor Hamilton na de chaotische Grand Prix van Hongarije. De Brit had een intense inhaalrace en een prachtig gevecht met Fernando Alonso achter de rug , maar de inspanning leek een wel heel hoge tol van hem te eisen.

Op het podium ademde Lewis bijzonder zwaar door zijn mondkapje en leek hij zelfs te zwak om de fles Ferrari bubbeltjeswater op te tillen. Verrassende winnaar Esteban Ocon hielp de Brit het podium op voor de traditionele foto en leek zich flink zorgen te maken om Hamilton. Na afloop van de ceremonie ging Lewis naar de dokter van Mercedes om zich na te laten kijken.

Long COVID

Vanwege het doktersbezoek werd Hamilton's aanwezigheid bij de persconferentie opgeschort. Uiteindelijk verscheen hij echter toch voor de camera's om het een en ander toe te lichten. Lewis bevestigde wat iedereen al vermoedde: "Ik was erg duizelig en alles werd een beetje wazig op het podium."

Volgens Hamilton is de oorzaak te wijten aan zijn strijd tegen het coronavirus. Na zijn positieve diagnose in de aanloop naar de Grand Prix van Sakhir vorig jaar is hij nooit weer de oude geworden. Lewis vermoedt dat hij lijdt aan het gevreesde 'long COVID', waarbij de effecten van het virus voor langere tijd merkbaar blijven: "Ik vecht al het hele jaar ermee na wat er aan het eind van vorig jaar gebeurde. Het is nog steeds een strijd."

Niet zeker

Ondanks zijn bezoek aan de dokter heeft Hamilton echter niet nagevraagd of hij daadwerkelijk lijdt aan een geval van long COVID:

"Ik heb er niet echt met iemand over gesproken maar ik denk dat het nog een nasleep heet. Ik kan me de effecten herinneren van toen ik het had. Trainen is sindsdien anders en het niveau van vermoeidheid is anders, het is echt een uitdaging. Dus ik blijf gewoon trainen om me zo goed mogelijk voor te bereiden. Wie weet wat het vandaag was? Misschien is het uitdroging maar dat is niet mijn ervaring. Ik had iets soortgelijks op Silverstone maar dit is veel erger."

Hamilton heeft tijdens de zomerstop vier weken om uit te zieken. Pas op 29 augustus mag hij weer aan de bak bij de Grand Prix van België op Spa Francorchamps.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1, Formula 1