Esteban Ocon wint in de chaos van Hongarije!

Dwars door het puin van een chaotische eerste ronde wist de Alpine-rijder zijn eerste overwinning te pakken. Dramatische strategische blunders en veel schade gooiden Max Verstappen en Lewis Hamilton naar de achterkant van de grid.

Esteban Ocon wint in de chaos van Hongarije!

Na een controversiële kwalificatie maken we ons op voor de Grand Prix van Hongarije. Mede dankzij onsportieve (maar legale) spelletjes gespeeld door Lewis Hamilton heeft Mercedes de eerste twee plekken op de grid te pakken. Een iets tegenvallende Max Verstappen moest het doen met een derde plek, gesteund door Sergio Perez op P4.

Met de Schwarzpfeilen op de Medium Pirelli's en de Red Bulls op Soft beloofde de start veel, maar die dynamiek zou door het Hongaarse weer letterlijk in het water kunnen vallen. De poncho's en paraplu's zijn al tevoorschijn gehaald, al lijkt het te blijven bij een beetje gesputter. De baan is vooralsnog droog genoeg voor slicks, maar er schijnen flinke onweersbuien onderweg te zijn.

Regen

Antonio Giovinazzi krijgt van de pitmuur van Alfa Romeo te horen dat er de komende tijd niet veel zal veranderen aan de intensiteit van de regen. Tegelijkertijd wordt hij gewaarschuwd over losse onweersbuien die richting het circuit zouden kunnen komen.

Bij Aston Martin hebben ze de trekker al overgehaald: op de auto van Lance Stroll zit een set Intermediates. Volgens het team wordt de regen in de openingsfase erger, waardoor de gok goed zal uitpakken. Het voorbeeld wordt al snel gevolgd door de rest van het veld. Giovinazzi gaat voor de start echter meteen naar binnen voor de full wets.

Start

Giovionazzi gaat binnen voor full wets. Verstappen heeft een goede start emn vliegt achter Hamilton aan. Bottas gaat hard achteruit: de Fin valt weer door de mand op een natte baan.

Bij het aanremmen verneukt Valtteri zich compleet, met geblokkeerde voorwielen ramt de Mercedes achterin bij de McLaren van Lando Norris. Norris wordt hierdoor doorgestoten naar Max Verstappen! NEE! De sidepod van de RB16B wordt hard geraakt. Met drie wielen aan zijn auto is Bottas nog niet klaar: ook Sergio Perez krijgt een harde klap mee van de gehavende Mercedes.

Daarachter gaat Daniel Ricciardo in de rondte in een clash met Charles Leclerc, met dank aan de brutaal over het gras gevlogen Lance Stroll. Door de enorme chaos en flinke hoeveelheden carbonsplinters op de baan krijgen we een safety car, gevolgd door een rode vlag. De wrakken van Bottas en Leclerc moeten geborgen worden. Perez redt het einde van de ronde ook niet: zijn auto valt halverwege stil.

Rode vlag

De schade aan de auto van Verstappen is groot: de sidepod, bargeboards en de vloer missen flinke stukken. Het team werkt keihard om de Red Bull weer op te lappen. We hebben ze gelukkig al eerder wonderen zien verrichten op deze baan. De grid ziet er door de rampartijen in de eerste bocht nogal vreemd uit: Hamilton leidt voor Ocon, Vettel, Sainz, Tsunoda, Latifi, Alonso, Russell, Raikkonen, Schumacher, Gasly, Ricciardo, Verstappen, Mazepin en Giovinazzi.

De McLaren van Lando Norris is achteruit de pits in geparkeerd. Onder de rode vlag situatie mag dit echter niet. Even later komt dan ook het bericht dat McLaren de zwaar beschadigde auto terugtrekt. Norris voegt zich bij Perez, Stroll, Leclerc en Bottas als de eerste uitvallers.

Herstart

Ondanks een opklarende lucht en volle zon blijft het veld op de Inters staan voor de herstart. Dat is vreemd: de baan is zo goed als droog. Tijdens de rode vlag mogen de teams immers gewoon banden wisselen.

Max Verstappen's auto is zo goed mogelijk opgelapt, maar de aerodynamica zal niet optimaal zijn. Vanaf een dertiende plek heeft de Nederlander genoeg te doen om nog wat punten te pakken.

Solo start

We zien een bizarre situatie: Lewis Hamilton is de enige op de grid voor de herstart. De rest van het veld trekt de pits in. Het is een grove fout van Mercedes: Hamilton zal door de undercut enorm terug gaan vallen.

Door de blunder gaat Esteban Ocon aan de leiding voor Sebastian Vettel en...Nicholas Latifi! Daarachter is het Tsunoda, Sainz, Alonso, Russell, Raikkonen, Ricciardo en Schumacher. Max Verstappen is inmiddels elfde, vlak achter de jonge Duitser. Hamilton is veertiende en laatste.

Pit-drama

In de herhaling zien we een grove unsafe release van Alfa Romeo. Kimi Raikkonen raakt de Haas van Nikita Mazepin vol op het rechter voorwiel, waardoor de ophanging afknapt. Einde race voor de Rus.

Hamilton is de snelste man op de baan, maar zodra hij bij de Alfa Romeo van Giovinazzi aansluit wordt het al een stuk moeilijker. Lewis klaagt meteen dat hij niet dichtbij kan komen. Na tien ronden lukt het dan toch in de eerste bocht. Even later krijgt Antonio nog een stop/go penalty mee voor hardrijden in de pitsstraat.

Verstappen vs Schumacher

Max Verstappen is ondertussen druk bezig met de Haas van Mick Schumacher. De jonge Duitser heeft een punt in handen en heeft geen zin om die op te geven. De Red Bull vliegt van links naar rechts, maar op de krappe Hungaroring valt het niet mee om er langs te komen. Zeker niet met een zwaar beschadigde auto.

Vooraan jaagt Vettel op Esteban Ocon, terwijl Nicholas Latifi indruk maakt door de derde plek vast te houden. De Williams-rijder bewijst nog maar eens hoe moeilijk het is om in te halen in Hongarije. Hamilton. hoeft daar echter niet aan herinnerd te worden: hij probeert het bij Pierre Gasly, maar de Fransman weert de aanval kranig af.

Dan gaat Verstappen eindelijk buitenom bij Schumacher. Mick haalt echter wat trucjes van zijn vader uit de kast: Max moet eieren voor zijn geld kiezen op de uitloopstrook. Schumacher behoudt zijn plek en dwingt Verstappen om de buitenkant te kiezen voor bocht twee. Buitenom pakt de Nederlander P10, met een klein tikje aan het adres van de Haas. De tiende plek wordt meteen een negende: Kimi Raikkonen moet een penalty inlossen voor de unsafe release op Mazepin.

Undercut

Met twintig ronden achter de rug zien we opeens Lewis Hamilton in de pits. De voorbanden zien er niet bijzonder goed uit en in vuile lucht kan Hamilton weinig doen om het veld bij te halen.

Red Bull reageert door Verstappen binnen te halen. Max gaat achter Daniel Ricciardo aan de pitstraat in. De undercut is echter te sterk: Hamilton zeilt in bocht een aan Verstappen en Ricciardo voorbij. Hamilton negende, Verstappen twaalfde. Nul punten voor Red Bull.

Hamilton klimt op

Vooraan blijft de volgorde redelijk stabiel. Door de stop van Latifi is de top drie Ocon, Vettel en Sainz. Inmiddels is Lewis Hamilton opgeklommen naar de zevende plek door Russell, Schumacher en Latifi te verschalken. Tussen Sainz en Hamilton zitten Alonso, Gasly en Tsunoda. Een overwinning voor Hamilton is dus nog geen garantie.

Over de boordradio meldt Fernando Alonso dat er donkere wolken richting het circuit komen. Bij Alpine zien ze echter niets op de radar.

Hamilton zit klem achter de AlphaTauri van Yuki Tsunoda, maar krijgt een meevaller als Gasly naar binnen gaat. Met een zesde plek heeft Lewis virtueel de leiding in het kampioenschap in handen. Een ronde later gaat de Mercedes buitenom in bocht vier.

Punten sprokkelen

Verder achterin het veld zien we een mooie strijd tussen Mick Schumacher en George Russell. In bocht twee gaat de Williams buitenom voorbij aan de Haas in de strijd om P9.

Beide mannen zijn nog steeds op weg naar hun eerste punten. Althans, voor even: een ronde later vliegt Daniel Ricciardo aan Schumacher voorbij. Max Verstappen maakt van de gelegenheid gebruik om zijn eerdere inhaalactie op de Haas te herhalen. Dit keer zonder contact.

Alonso P1

Lewis Hamilton is inmiddels aangekomen bij de staart van de Ferrari van Carlos Sainz. De Spanjaard heeft echter vers rubber laten monteren, dus de Mercedes zit voorlopig nog even klem. Verder voorin het veld gaat Sebastian Vettel naar binnen.

Het gaat echter faliekant mis bij Aston Martin: Vettel verliest een seconde en komt als derde de pits uit. Alpine reageert met Esteban Ocon, een stop van 2,.3 seconden is genoeg om voor de Aston Martin te blijven. Vettel is dichtbij genoeg om een poging te wagen, maar moet toch afhaken. Door de stops gaat opeens Fernando Alonso aan de leiding, een paar dagen na zijn veertigste verjaardag.

Frustratie

Een ronde later gaat de veteraan echter naar binnen. Hij komt achter Hamilton naar buiten op een vijfde plek. Door voor het eerst sinds de Grand Prix van Hongarije van 2014 een ronde te leiden mag Fernando echter alsnog trots zijn.

Op ronde 41 gaat Max Verstappen voor de tweede keer naar binnen. Met een setje mediums mag hij de laatste 29 ronden vol gaan maken. De gefrustreerde Nederlander valt daarmee terug naar een schamele twaalfde plek. Op een vraag van het team hoe het is met de balans reageert Max op een voorspelbare manier: "Het ding is kapot!"

Verwarring bij Sky

Carlos Sainz houdt zich ondertussen goed staande tegenover Lewis Hamilton. De Engelse commentatoren raken er een beetje van in de war: ze denken dat Hamilton op Alonso jaagt, maar het is andersom.

Hamilton weet het zelf ook even niet meer: na een bericht waarin hij klaagt over versleten banden komt opeens de uitspraak dat het allemaal weer prima is. Met een lock up in bocht een maakt hij het echter niet waar.

Ocon vs Vettel

Een paar ronden later gaat Lewis echter alsnog naar binnen. Met 22 ronden te gaan komt hij als vijfde de baan op, achter Alonso. Het team spoort hem aan om er vol voor te gaan. Dat doet Sebastian Vettel ook: terwijl Esteban Ocon de Alfa van Raikkonen op een ronde zet in bocht één probeert de Duitser het aan de binnenkant. Het lukt helaas niet, maar de strijd barst net los.

Get in there Lewis?

Hamilton krijgt van Bono en Wolff te horen dat hij de race nog kan winnen. Het gat naar Ocon is zo'n 25 seconden. Lewis is 3,7 seconden per ronde sneller dan de Alpine. Het kan dus echt. Maar zoals we al eerde zagen is er naartoe rijden een ding, er voorbij is iets heel anders.

Er voorbij gaat Max Verstappen wel, al is het maar voor een elfde plek op Kimi Raikkonen. Wederom komt hij klem te zitten achter de McLaren van Daniel Ricciardo.

Oude rivalen

Met vijftien ronden te gaan sluit Hamilton aan bij zijn oude rivaal. Fernando gaat echter niet zomaar aan de kant. Na een lockup komt Hamilton dichtbij, maar de Alpine is toch iets te breed voor hem. Zijn oude teamgenoot dwingt hem steeds naar de buitenkant. Alonso blijft voorlopig nog even vierde: twee ronden later herhaalt hij dezelfde trucjes in bocht 3 en 4.

Terwijl Hamilton zich blijft verbijten achter Alonso zet Verstappen gaat Verstappen eindelijk voorbij aan Ricciardo. Een enkel puntje is echter niet genoeg om Hamilton van de leiding in het kampioenschap af te houden.

Alonso blijft intussen Hamilton op briljante wijze van zich afslaan. De Mercedes komt heel erg dichtbij in bocht 1 met de hoop om terug te kruisen naar de binnenkant, maar Fernando laat zijn auto gewoon aan de binnenkant staan. Door even van zijn gas te gaan dwingt hij Lewis om op de rem te gaan.

Bij de run door bocht 2, 3 en 4 doet Alonso er weer alles aan om Hamilton naar buiten te dwingen. Lewis begint meteen te zeuren over de boordradio: het zou allemaal veel te gevaarlijk zijn. Een rond elater is het echter raak: Alonso verremt zich en de Mercedes komt binnendoor.

Podium

Een ontketende Hamilton vliegt meteen naar de staart van Carlos Sainz toe. Na een rondje zit hij er met DRS al naast. Sainz vecht nog terug in bocht 2, maar kan geen echte vuist maken aan de buitenkant. P3 voor Hamilton. Met twee ronden te gaan moet hij 7.8 seconden goed gaan maken naar Esteban Ocon om de overwinning binnen te halen. In de vrije lucht tussen Sainz en Vettel zou het hem maar zomaar kunnen lukken.

Snelste ronde

Met een ronde te gaan gaat Pierre Gasly naar binnen voor een set Softs. Het lijkt erop dat Red Bull met het zusterteam her puntje voor de snelste ronde van Hamilton af wil snoepen, net zoals ze dat met Perez deden op Silverstone. Dat lukt nog op de allerlaatste ronde.

Uitzinnige Ocon

Vooraan is het echter Esteban Ocon die zijn allereerste overwinning pakt, voor Sebastian Vettel een aanstormende Lewis Hamilton. Lewis komt slechts een seconde tekort op de Aston Martin. Zijn recordbrekende negende overwinning is no even uitgesteld.

Kapot gereguleerd

Ocon is uitzinnig. In formatie rijden de Alpines hun uitloopronde. Sebastian Vettel baalt tegenover zijn team, maar mag toch trots zijn. Hij redt het echter niet naar de grid: zijn Aston is waarschijnlijk door zijn brandstof heen. Vettel zet het maar op een lopen. Esteban Ocon en George Russell doen hetzelfde.

De Fransman heeft echter een ander probleem: hij is in zijn enthousiasme de pits voorbij gereden. De FIA stelt meteen een onderzoek in. Een tweede onderzoek volgt naar Sebastian Vettel. De Duitser zou met zijn regenboog-mondkapje een politieke boodschap uitgedragen hebben tijdens de interviews. Sinds het BLM-shirt van Lewis Hamilton vorige zijn dit soort praktijken ten strengste verboden.

De kleine lettertjes en lullige strafjes zullen Esteban Ocon echter allemaal een worst zijn. Hij gaat de zomerstop in met het beste resultaat dat hij zich had kunnen wensen.

Zomerstop

We gaan de zomerstop in met een nieuwe winnaar en een nieuw leider in het kampioenschap. Lewis Hamilton is terug aan de top van de ranglijst met zes punten voorsprong op Max Verstappen. De strijd is dus nog lang niet gestreden. Op Spa Francorchamps krijgt Max het in ieder geval een stuk makkelijker: Valtteri Bottas heeft voor zijn geklungel op de openingsronde vijf plekken straf gekregen. Lance Stroll mag plaatsnemen op hetzelfde strafbankje.

Voor Williams pakt het weekend in Hongarije wel enorm goed uit. Een achtste plek voor Nicholas Latifi en P9 voor George Russell levert zes waardevolle punten op. Na 2,5 jaar met nul op het rekest schiet het team zomaar voorbij aan Alfa Romeo. Een prachtig resultaat voor het ploeterende team.

Op 29 augustus keert het F1-circus terug op Spa Francorchamps.

Resultaten

Formule 1
  • Formula 1