Hamilton en Vettel in protest tegen anti-homo wet Hongarije

De twee wereldkampioenen hebben zich uitgesproken tegen een nieuwe wet die de vrijheden van LGBTQ-mensen beperkt. Vettel en Hamilton vinden het niet kunnen dat een EU-lidstaat een dergelijk wet goedkeurt.

Hamilton en Vettel in protest tegen anti-homo wet Hongarije

Sport en politiek gaan vaak niet erg goed samen, maar binnen de Formule 1 wordt de roep om iets te doen met de invloed van het sport steeds groter. De campagne om sociale veranderingen teweeg te brengen wordt vooral sinds vorig jaar geleid door Lewis Hamilton. De Brit was instrumentaal in het omvormen van het imago van Mercedes naar dat van een 'inclusief merk' door de auto's zwart te spuiten en BLM-gerelateerde leuzen te gebruiken.

Als onderdeel van de anti-racisme campagne besloot de Formule 1 bovendien overal regenbogen op te plakken. Het promoten van diversiteit was een belangrijke onderneming, volgens de organisatie. Aan het begin van dit seizoen werden de kleurrijke stickers echter met relatief stille trom met pensioen gestuurd. Het PR-moment was inmiddels vervlogen.

De regenboog verdween aan het begin van dit seizoen.

Anti-homo wet

De sport is ondanks z'n schijnbaar onverschillige en lichtelijk hypocriete houding niet klaar met het Pride-symbool. Voorafgaand aan de Grand Prix van Hongarije hebben Lewis Hamilton en Sebastian Vettel het onderwerp weer onder de aandacht gebracht.

De controverse draaide om een nieuw wet aangenomen door de Hongaarse overheid waarin het afbeelden of uitleggen van onderwerpen met betrekking tot de LGBTQ-gemeenschap aan kinderen onder de 18 verboden werd. Onder leiding van Viktor Orban oordeelde het Hongaarse parlement dat dit soort zaken in het leven van jongeren geen plaats had.

Hamilton neemt het voortouw

Het aannemen van de wet leidde tot grote verontwaardiging vanuit de overige lidstaten van de Europese Unie. Via Instagram sprak Lewis Hamilton zich ook uit over de zaak:

"Aan iedereen in dit prachtige land. Voorafgaand aan de Grand Prix van dit weekend wil ik mijn steun betuigen aan iedereen die getroffen is door de anti-LGBTQ+ wet. Het is onacceptabel, laf en misleidend van diegenen met de macht om zo'n wet te suggereren."

"Iedereen moet de vrijheid hebben om zichzelf te kunnen zijn, ongeacht van wie ze houden en hoe ze zich identificeren. Ik dring de mensen van Hongarije er op aan om te stemmen in het komende referendum om de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap te beschermen. Ze hebben onze steun meer dan ooit nodig. Toon alstublieft liefde aan de mensen om je heen want de liefde zal altijd zegevieren."

Vettel springt bij

We zijn het van Hamilton inmiddels wel gewend dat hij zich actief inzet voor allerlei zaken, maar voor het eerst heeft de Brit bijval gekregen van een van zijn collega's. Sebastian Vettel voegde zich bij het verzet van zijn voormalige rivaal met een nuchtere kijk op de situatie:

"Iedereen is vrij om te doen wat ze willen, en dat is denk ik precies het punt. Ik vind het beschamend voor een land binnen de Europese Unie dat ze dit soort wetten hebben. Ik denk gewoon dat we zoveel mogelijkheden gehad hebben om te leren in het verleden, en ik kan het niet begrijpen waarom ze moeite hebben om te zien dat iedereen vrij zou moeten zijn om te doen wat ze willen, om van degenen te houden die ze willen. Het is leven en laten leven."

"Het is duidelijk niet aan ons om de wet te maken, dat is niet onze rol. Maar ik denk dat het juist is om onze steun uit te drukken voor de mensen die erdoor getroffen zijn."

In tegenstelling tot de sport draagt Vettel dit weekend wel de regenboog uit op zijn helm en zijn schoenen.

Consistent blijven

Met de strijd voor vrijheid kunnen we het alleen maar eens zijn, maar de uitspraken van Hamilton en Vettel knagen toch een beetje. Beide mannen hebben jarenlang gereden in landen als Maleisië, China, Rusland, India, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. De situatie voor de LGBTQ+-gemeenschap is in die landen ook niet om over naar huis te schrijven.

Als klap op de vuurpijl gaat de Formule 1 dit jaar naar Saoedi Arabië, het schoolvoorbeeld van een onderdrukkend regime. Het is nobel dat de heren zich nu uitspreken tegen Hongarije, maar het lijkt ons dan niet teveel gevraagd om hetzelfde te verwachten in landen met nog veel grotere problemen. We kijken uit naar het ongetwijfeld enorme protest op de straten van Jeddah.

Formule 1
  • Aston Martin Cognizant F1, Mercedes-AMG Petronas F1