Nederlandse EU-bobo: 'Dikke motor? Dik betalen!'

EU vice-voorzitter Frans Timmermans wil niet alleen nieuwe verbrandinsgmotoren uitbannen, maar ook gebruikers van bestaande vervuilers in de portemonnee raken. De multicilinder-terreur moet elektrisch rijden onvermijdelijk maken.

Nederlandse EU-bobo: 'Dikke motor? Dik betalen!'

De krampachtige drang van de Europese Unie om volledig elektrisch rijden door te drukken neemt nieuwe, veel engere vormen aan. De overkoepelende organisatie liet het tot nu toe aan de lidstaten over om de overstap naar EV's lokaal te regelen, maar volgens onze eigen Frans Timmermans moet er ook centraal een plan gaan komen om volledige elektrificatie een realiteit te maken.

Aanvalsplan

Timmermans heeft een uitgebreid pakket aan voorstellen samengesteld waar een officieel tijdsplan van afgeleid kan worden. De officiële onthulling van de aanvalsplannen op de verbrandingsmotor is pas op 14 juli, maar tegenover de Financial Times doet Frans alvast een tipje van de sluier.

Deadline

Met het eerste punt loopt Timmermans al een beetje achter de feiten aan. De EU moet volgens hem een definitieve deadline in gaan stellen voor de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren. Dat is door de meeste lidstaten echter al gedaan: we worden al doodgegooid met verhalen over het volledig elektrische 2030. Daarnaast hebben de nieuwe Euro 7 emissieregels effectief al een verbod opgelegd vanaf 2026.

Betalen voor bezit

Voor de meesten van ons zal het niet veel uitmaken wat er in de showrooms komt, we blijven gewoon lekker doorrijden in modellen uit betere tijden. Ze kunnen ons niks maken, toch? Fout: Timmermans ziet graag een door de EU-opgelegde extra belasting voor bezitters van vervuilende auto's. Je mag dus bloeden voor je vieze turbo viercilinder, zesinlijn of V8. Timmermans hoopt zo de bezitters van oudere auto's een nieuwe EV in te pesten.

Meer laadpalen

Als iedereen uiteindelijk een ID3 of Zoe in gejaagd is moet er natuurlijk wel een mogelijkheid zijn de accubak op te laden. Timmermans wil daarom de bouw van extra laadpalen stimuleren, vooral in EU-lidstaten waar de dichtheid nu erg laag is. Daarbij moet je vooral denken aan het voormalig oostblok. Uiteraard zullen de rijkere landen hun steentje gaan bijdragen aan deze plannen.

Tegenstand

Ondanks zijn hoge positie in de EU kan Timmermans echter niet meer dan suggesties doen. Het aanvalsplan zal eerste goedgekeurd moeten worden door de individuele lidstaten. Vooral het idee om mensen extra te laten betalen voor het bezit van een oudere auto roept nu al de nodige tegenstand op. Het bezitten van een auto onbetaalbaar maken voor een groot deel van de bevolking is immers geen geweldig vooruitstrevend idee.

Als het aan Frans Timmermans ligt maakt dat kennelijk allemaal niet uit: de EU zal koste wat het kost aan de stekker gaan.

Nieuws
  • Mercedes-Benz, Audi