Voor de ietwat beter bedeelde Nederlander is de elektrische auto een prachtige manier om nog meer centjes te besparen. De overheid subsidieert de elektrobakken de pan uit en bekijkt nu zelfs hoe ze het parkeren voor dit soort vierwielers goedkoper kan maken. Dat al die korting een keer voor problemen kan gaan zorgen werd al duidelijk toen de Teslataks niet de gewenste uitkomst heeft en de staat heel veel geld kost. Daar komt nu nog een probleem bij, want de inkomsten uit de wegenbelasting gaan dalen door de niet betalende elektrorijders.
Jaarlijks haalt de overheid bijna zes miljard euro aan wegenbelasting op. Het grootste gedeelte houdt het lekker zelf, maar het geeft ook een klein deel (1,6 miljard euro) aan de provinciën. Deze 'opcenten' bepalen voor meer dan twintig procent het jaarlijkse budget van de lokale overheden. En hoewel deze de wegenbelasting de afgelopen jaren flink hebben laten stijgen, maken ze zich nu toch zorgen, want de elektrische auto maakt een ongenadige opmars en daar wordt geen cent wegenbelasting aan verdiend. Als we straks allemaal elektrisch rijden droogt deze inkomstenbron keihard op.
Daarom zijn alle twaalf de provinciën met elkaar en het ministerie de tafel gegaan om met een oplossing te komen. Daar hebben ze het nu bijvoorbeeld over een 'ingezetenebelasting' daarmee moet elke Nederlander meebetalen aan de wegenbelasting en niet meer alleen degenen die een auto, of bus, of iets dergelijks bezitten. Met de invoering van z'n belasting zou de provincie elk jaar verzekerd zijn van een vrij stabiel inkomen en is het gebruik voor de wegen eerlijker verdeeld onder de belastingbetalers. We zijn dan ook benieuwd of dit idee verder komt dan de burelen.