Eerste beelden: Mazda's nieuwe achterwielaangedreven platform

In een vooruitblik op de merkstrategie heeft Mazda de eerste beelden vrijgegeven van het langverwachte nieuwe platform. Met achterwielaandrijving en een zesinlijn gaan de Japanners BMW achterna.

Eerste beelden: Mazda's nieuwe achterwielaangedreven platform

In een zee van eenheidsworst en gedeelde platforms is Mazda nog lekker ouderwets en eigenzinnig. Het Japanse merk is een van de laatste die nog niet volledig ingelijfd is door een gigantisch concern. Met een aandeel van slechts vijf procent kan Toyota de merkstrategie van Mazda nog niet volledig bepalen. En dat is maar goed ook.

Mazda gebruikt zijn onafhankelijkheid namelijk door flink tegen de stroom in te zwemmen. Zo is het merk als niet op de downsize-trend ingegaan. Met de innovatieve Skyactiv-technologie hebben de Japanners het lang voor elkaar gekregen om ouderwetse atmosferische motoren door de emissie-eisen te loodsen.

Zescilinders

Mazda's volgende wapenfeit is een achterwielaangedreven platform met een klassieke zesinlijn in het vooronder. De Skyactiv-X wordt in dit geval wel ondersteund door turbo's en krijgt bovendien een 48 volt mild-hybride systeem mee. Hetzelfde recept wordt gebruikt voor een heuse dieselversie.

Jawel: de Skyactiv-D is gewoon een ouderwetse zescilinder diesel. In een tijd waar alles met een verbrandingsmotor gedemoniseerd wordt is het een absolute verademing. Het voelt alsof Mazda tot ons spreekt vanuit 2005. Details over de inhoud en vermogens hebben we echter helaas nog niet.

Skyactiv-D mild hybride.

Plug-in hybride

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij Mazda. Er moet ook gewoon geld verdiend worden. Daarom zien we als derde aandrijfconcept een geblazen viercilinder gekoppeld aan de plug-in hybride aandrijflijn van Toyota.

Dat klinkt misschien niet spannend, maar door dezelfde plaatsing als de zescilinder ligt de kortere motor bijzonder ver naar achteren. Je kunt het bijna een front-mid layout noemen. Wat je mist aan geluid lijk je dus terug te krijgen in een goede gewichtsverdeling.

Viercilinder plug-in hybride.

Rotatiemotor

Bijna als bonus krijgen we nog een foto mee van een auto met een...rotatiemotor! Helaas gaat het niet om een revival van de RX-3, RX-7 of Cosmo, maar om de MX-30. De kleine hybride crossover krijgt de nieuwste generatie van Mazda's handelsmerk mee als range extender. Het blokje is dwars in het vooronder geplaatst en levert stroom aan een voorwielaangedreven chassis.