Porsche 911 Speedster - de laatste atmosferische 911?

Porsche heeft inmiddels evenveel speciaaltjes op basis van de 911 gemaakt als dat ondergetekende sokken in zijn la heeft. Is dat erg? Helemaal niet. Ook de nieuwste speciale Elf is weer een juweeltje: maak kennis met de 911 Speedster.

Er waren maar liefst twee conceptmodellen voor nodig, maar inmiddels hebben we hem dan: de nieuwe 911 Speedster, op basis van de vorige generatie 911 (991). Het is een puristische, open 911 waarvan het gewicht zo laag mogelijk is gehouden. Een wezenlijk verschil met de standaard 911 is het ontbreken van een achterbankje.

Wat er nog wel achter de bestuurder ligt, is het boxerhart van de 911. Dit is de zeer felle 4.0 zescilinder uit de GT3 en GT3 RS, met een redline van 9.000 toeren per minuut, en gasklephuizen die 'verbeterd' zijn. In de Speedster is dit blok goed voor 510 pk en 470 Nm. Een extra reden om deze auto op te merken, is dat dit nog wel eens de laatste atmosferische 911 kan zijn. Porsche was voor de meeste modellen al overgeschakeld op een 3.0 boxer met turbo's, en volgens hardnekkige geruchten stappen ook de nieuwe generatie GT3 en GT3 RS (die we nog lang niet verwachten) over op drukvulling. Dat u het even weet.

Porsche meldt trots dat dit is de eerste 911 Speedster is die is ontwikkeld door Porsche Motorsport. De auto zelf is - met zijn laag uitgesneden voorruit en zijruiten - direct herkenbaar als een Speedster. De lichtgewicht stoffen kap is handbediend, aangezien een elektromotor alleen maar gewicht toevoegt. Een verzwarend systeem dat Porsche zich wél toestaat is de achterasbesturing. De twee streamliners - dat zijn de bulten in het midden op de achterklep - zijn uitgevoerd in koolstofvezel, evenals delen van het interieur. Daarnaast krijgt u als bezitter geen deurgrepen, maar portierlussen, en zijn uw ho-ijzers carbon-keramisch, wat wonderen doet voor het onafgeveerde gewicht. Airconditioning is standaard niet geleverd, maar wel als kostenloze optie beschikbaar. De sportieve kers op de taart is de rode stuurmarkering op 12 uur.

Wie niet per se altijd op 100% rijdt, en graag het oude en vertrouwde gevoel van zelf koppelen en heeft, kan de 911 Speedster met handgeschakelde zesbak bestellen. Hoeveel mensen dat ook daadwerkelijk doen, zullen we nooit weten. Wel weten we het aantal exemplaren dat in Zuffenhausen van de band gaat rollen: een symbolische 1.948 stuks, wat verwijst naar het oprichtingsjaar van Porsche. Dit is flink meer dan de al even symbolische 356 exemplaren die in 2010 van de vorige 911 Speedster gemaakt werden. Is er uiterlijk nog iets aan te merken op de Speedster? Jazeker, we vinden het erg jammer dat de unieke spiegels van het concept zijn ingeruild voor standaardexemplaren.

We sluiten af met twee belangrijke vragen: na al het geneuzel over gewichtsbesparing willen we graag weten hoeveel hij weegt, en daarnaast is een prijsindicatie ook niet onbelangrijk. Dat laatste houdt Porsche voor zich tot de Speedster in de zomer van 2019 op de markt komt, voor wat betreft het eerste: 1.465 kg. De Duitsers vermelden het er niet specifiek bij, maar we vermoeden dat dit in de lichtste trim is, dus met handbak. Deze bespaart 18 kg ten opzichte van de PDK.