Mazda zal de verbrandingsmotor nog minimaal 30 jaar beschermen

In een tijd waarin zelfs een hybdride aandrijflijn al wordt gezien als Schnee von gestern en volledig elektrisch de enige weg voorwaarts lijkt, is het niet vreemd dat u de verbrandingsmotor voor dood houdt. Maar dan rekent u buiten Mazda.

Natuurlijk, er wordt hier en daar dapper doorgerommeld aan de prachtige brandstofcel, maar het is geen overstatement om te zeggen dat elektromobielen het momentum hebben. Daar wil Mazda totaal niet aan. Minimaal tot 2050 is de brandstofmotor in veilige handen bij het BMW van Japan. Bij Mazda begrijpen ze tenminste dat autorijden niet alleen maar saai en cerebraal is, maar ook iets met die verfoeide onderbuik doet.

Een Mazda-opperhoofd over de weerstand die zij moedig bieden: "We need to have the internal combustion engine. Even beyond 2050 we will still utilise the combustion engine. It depends on government direction of course but we see a long life [for combustion engines]."

Het is volgens Mazda allemaal eenvoudig: er is domweg geen elektro-infrastructuur om voor volledige elektrificatie van het wagenpark te gaan. Bovendien heeft Mazda keer op keer aangetoond dat het strengere emissieregels pareert door gewoon nóg zuiniger en milieuvriendelijker motoren te ontwikkelen. Daar komt bij dat Mazda een relatief kleine speler is (iets meer dan 1,5 miljoen auto's per jaar), waardoor het zich prima op een niche kan concentreren. De niche van mensen die echt van rijden houden.